L'empresa de desenvolupament d'energia eòlica marina BlueFloat Energy i el grup d'enginyeria i tecnologia SENER projecten un parc eòlic marí flotant a entre 10 i 22 quilòmetres del golf de Roses. El projecte, que encara no ha engegat la tramitació, busca posicionar l'Empordà com a punt de referència en la lluita contra el canvi climàtic a Catalunya. I és que preveuen que, quan entri en funcionament pels volts del 2026 i en una primera fase, eviti l'emissió de fins a 21 milions de tones de CO2. La iniciativa, que rep el nom de «Parc Tramuntana», es va presentar ahir a diferents agents de la comarca, entre els quals ajuntaments, Consell Comarcal, pescadors i entitats ecologistes.

De moment, però, no s'ha concretat el nombre de molins que s'hi preveuen ni la inversió que suposarà. El que sí que s'ha avançat és que s'instal·larà en les zones de veda ja definides pel sector pesquer amb l'objectiu de no interferir en la seva activitat.

Les dues empreses impulsores del projecte van engegar ahir a Roses la fase de presentació de la iniciativa en una taula de diàleg amb els diferents agents de les comarques de l'Alt Empordà. Avui està prevista una reunió telemàtica de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà, on BlueFloat Energy i SENER presentaran el projecte.

El projecte, asseguren, es troba en una fase inicial i encara no ha començat la tramitació. En aquest sentit, comuniquen que la iniciativa està alineada amb els objectius de sostenibilitat energètica de la Generalitat, plasmats a la Llei de Canvi Climàtic del 2017. La llei té com a objectiu que les tecnologies de generació d'electricitat renovable cobreixin el 50% de la demanda elèctrica de Catalunya l'any 2030 i del 100% l'any 2050.

Segons diuen, el Parc Tramuntana podria cobrir, en la seva primera fase de 500 MW, el 45% de la demanda elèctrica actual a la província de Girona i de pràcticament el 90% amb el parc en ple funcionament (amb una capacitat total de 1.000 MW). Una situació, insisteixen, que permetria el subministrament energètic de tot el territori «amb generació de Km 0». També remarquen que evitarà ocupar espais terrestres i que, per tant, serà «menys invasiu» que d'altres alternatives.

Els seus impulsors preveuen que generi diversos llocs de feina directes i indirectes durant la seva construcció. Esperen, a més, que generi un nou atractiu turístic a la zona i representi una oportunitat per impulsar la recerca i la innovació energètica per a les universitats, centres d'investigació i empreses gironines i d'abast nacional.