Pocs controls a la Jonquera (Alt Empordà) tot i el requeriment del govern de França de disposar d'una PCR negativa a tots els viatgers que volen entrar al país gal. La policia ha informat els pocs cotxes que durant aquest diumenge han volgut creuar el pas fronterer del Pertús (Catalunya del Nord). Divendres passat, el primer ministre francès, Jean Castex, va anunciar que tancarien les fronteres amb els països de fora de la Unió Europea (UE) i va anunciar que, per tal d'evitar la propagació de la covid, exigirien a partir d'aquest diumenge una PCR negativa a aquells viatgers que vulguin entrar en territori francès. Castex va aclarir, també, que quedaven exclosos d'aquesta mesura els treballadors transfronterers i transportistes.

La realitat, però, és que els agents de la policia gal·la del Pertús només han informat de la mesura als visitants que entraven a la Catalunya del Nord per aquest punt de la frontera. A l'autopista AP-7, que connecta després amb l'A-9 francesa els controls eren similars als de qualsevol altre dia. Tot apunta, però, a que a partir d'aquest dilluns es començarà a exigir la prova PCR anunciada per Castex el passat divendres.

El que sí s'ha pogut comprovar durant tot el cap de setmana ha estat un degoteig constant de ciutadans francesos que s'han acostat al barri català del Portús - just passat el punt fronterer - per tal de comprar, especialment tabac i alcohol. De fet, es tracta d'un fet bastant habitual i que en moments puntuals ha col·lapsat la població nord-catalana.

A més d'exigir una PCR negativa, Castex va anunciar el tancament dels centres comercials de més de 20.000 metres quadrats. El passat 14 de gener ja es va avançar el toc de queda a les sis de la tarda arreu del país, com a nova mesura per intentar frenar l'avenç de la covid-19.