L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha començat la prova pilot per a la substitució dels 1900 plàtans a Empuriabrava. Els tècnics han començat a tallar alguns dels exemplars malalts i també s'han començat a plantar les noves espècies per substituir-los.

Les espècies que s'estan plantant per tal de portar a terme aquesta prova pilot i comprovar si seran una bona opció per als carrers d'Empuriabrava, són diverses.

Al carrer de la Muga s'hi està plantant el roure cerris (Quercus cerris), un arbre que es fa servir en jardineria, que és útil com a paravent i que s'ha naturalitzat a gran part d'Europa.

Al carrer Marinada es vol provar el pistatxer xinès (Pistacia Chimensis), arbre ornamental amb les fulles de color roig a l'hivern. El para-sol xinès (Firmiana Simplex) s'està plantant a l'avinguda República Catalana. És un arbre de copa arrodonida que pot arribar als 10-12 metres d'altura en aquesta zona. A l'avinguda Tramuntana, s'està plantant el Lledoner (Celtis australis), una espècie d'altura mitjana, ornamental i que es caracteritza per ser resistent a la falta d'aigua.

Els plàtans són sensibles a la contaminació, a la limitació d'espai, a les podes intenses i periòdiques, així com a les condicions meteorològiques adverses. Una vegada estan debilitats són molt més vulnerables a diferents patologies: l'oïdi, l'antracnosi, el tigre del plàtan€ per aquest motiu en els darrers anys també cauen les fulles dels plàtans durant la temporada d'estiu, causant molèsties als veïns. És amb l'objectiu de trobar una solució a aquesta problemàtica que s'ha volgut portar a terme aquesta prova pilot.