El jutjat ha ordenat a l'ajuntament de Cantallops la clausura de la granja dels Noguers perquè incompleix diversos requisits de la normativa. S'ordena retirar la llicència i clausurar l'activitat.

El jutjat es basa en una anterior sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona ha dictat sentència resolent el recurs ordinari 388/2017B interposat per Rafael Duran Rosell i la Institució Altempordanesa per a la Defensa i l'Estudi de la Natura (IAEDEN).

El Jutjat condemna a l'Ajuntament de Cantallops, en el termini d'un mes a tramitar l'expedient de clausura de la granja; a declarar la caducitat de la llicència ambiental; tramitar l'expedient sancionador per depurar responsabilitats derivades del funcionament irregular de la granja durant els darrers anys.

La sentència es basa principalment en l'anterior decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, l'agost de 2020 i després d'una demanda de Rafael Duran Rosell que va anul·lar el control ambiental de l'any 2016 i va dictar que aquest havia de ser desfavorable per l'estat real de la granja.

La sentència judicial es refereix a l'incompliment de nombrosos requisits aplicables que són de caràcter greu, constata Iaeden.

En primer lloc la manca de capacitat d'emmagatzematge de purins (per la falta d'instal·lació i construcció efectiva d'una bassa de purins de 390 m3 requerida, reiteradament, amb l'atorgament de la llicència ambiental l'any 2008).

També per la manca de condicions de sanitat i benestar animal de la nau situada al Nord i per la manca de garantia estructural de la nau Nord.

Considera alhora el caràcter obsolet de les cobertes d'uralita.

Aquests fets havien de comportar l'informe ambiental desfavorable. Davant de la manca de control ambiental favorable, es condemna a l'Ajuntament a tramitar l'expedient per clausurar l'activitat per manca de títol habilitant.

Queixes dels veïns

L'entitat ha posat de manifest que en el seu moment, davant les queixes dels més 80 veïns "sobre el lamentable estat de la granja, l'alcalde de Cantallops argumentava que disposava d'un informe de control ambiental favorable de la granja i que, per aquesta raó, no podia deixar d'atorgar la llicencia; tot indicant que podria incórrer en un supòsit de prevaricació".

En aquest sentit, Iaeden diu que "apel·lem a l'Alcalde de Cantallops, perquè sigui coherent i actuï en conseqüència".

Un cop ha quedat demostrat, pels tècnics i perits judicials, que l'informe del control ambiental és desfavorable -com dicta la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i assumit pel Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona, que condemna al Ajuntament de Cantallops a retirar la llicencia i a clausurar l'activitat-, "demanem que es compleixi immediatament la sentència judicial" i afegeixen que "volem destacar el compromís públic, manifestat per l'Alcalde en diverses ocasions, de complir i fer allò que ordenessin els Tribunals".

La granja es preveia ampliar de 720 a 1.222 porcs d'engreix "sobre la base d'un projecte que no s'ajustava a la realitat, havia passat sense massa profunditat diversos controls que s'ha demostrat van ser realitzats sense cap rigor". En aquest sentit, diuen "apel·lem a l'administració perquè actuï arreu amb correcció i a animar arreu perquè es fiscalitzin aquestes ampliacions ramaderes per garantir la salut pública i mediambiental".

Zona vulnerable per nitrats

"Ude les qüestions més sorprenents va ser l'adquisició d'una bassa de material flexible per contenir aigua, no apta com a fossa de purins, mai instal·lada ni en funcionament", posa com a exemple Iaeden.

Destaquen que el març de 2020, Cantallops va ser declarada zona vulnerable per contaminació de nitrats. Consideren que és el principal problema de molts aqüífers empordanesos i "volem reiterar el crit d'alerta als problemes greus de contaminació que pateix la comarca i també la demanda d'una moratòria per l'ampliació i construcció de noves granges porcines".