La Fundació Unió ha acabat la primera fase d'un estudi que pretén generar ocupació a través del sector salut a la comarca on aquest àmbit representa el 4%, molt per sota la mitjana catalana que és del 10%.

El treball ha aportat dades com el 15% d'atur de Figueres o el 12,6% de la comarca. La taxa d'immigració és la més alta de Catalunya.

L'estudi és "El sector de la salut com a eix de desenvolupament econòmic i generació d'oupació a l'Alt Empordà", impulsat per la Fundació Salut Empordà i l'Ajuntament Figueres.

Es considera que el sector salut és un accelerador del creixement econòmic i de la transformació tecnològica, que es transfereix a altres sectors de l’economia; té una alta capacitat d’innovació; és aglutinador de talent i coneixement, i repercuteix en més esperança de vida i més benestar per a la població.

Els experts de la Fundació Unió han fet un treball de benchmarking, recollida d’informació, avaluació de dades socioeconòmiques, detecció de punts forts, febles, oportunitats i amenaces i una vintena d’entrevistes a agents d’interès del territori (econòmics, socials, empresarials i associatius, entre d’altres), amb una mirada oberta a experiències internacionals.

Acabada aquesta primera fase de l'estudi, ara s’està treballant en la segona, que consisteix en definir una proposta d’àmbits d’actuació prioritària, projectes estratègics i itineraris formatius i la realització dels Grups focals per dissenyar iniciatives concretes d’ocupació d’àmbits transformadors.

L’última fase, la de presentació de l’informe final, es preveu per al mes d’abril.

Un 15% d'atur a Figueres

Un 15% d'atur a FigueresL’estudi ja ha detectat unes peculiaritats demogràfiques i socioeconòmiques a la comarca de l’Alt Empordà que justifiquen la necessitat del desenvolupament econòmic i de generació d’ocupació, han informat des de la Fundació Salut Empordà.

Actualment, l’atur a Figueres se situa al voltant del 15 % i, a la comarca, del 12,6 %, mentre la mitjana catalana és de l'11 %. Afecta, especialment, a dones majors de 45 anys i a joves, amb un predomini de l’ocupació en sectors tradicionals i de serveis.

A més, l’Alt Empordà té una baixa ocupació en el sector salut: a la comarca és del 4%, en canvi la mitjana catalana supera el 10 %.

Si ens fixem en l'Alt Empordà, el creixement demogràfic està per sobre de la mitjana catalana, la taxa d’immigració és la més alta de Catalunya i la d’escolarització als 17 anys és la més baixa del territori català.

En el cas de Figueres, és la quarta ciutat catalana amb més habitants de 70 anys que viuen sols i un 47,8 % de la seva població es troba en risc de pobresa, mentre a Catalunya aquesta xifra és del 22,5 %.

S’observa que la crisi econòmica del 2008 provoca una bretxa dels indicadors de l’Alt Empordà respecte als del conjunt de Catalunya i que aquesta diferència s’ha mantingut fins a dia d’avui. Això situa la comarca a la cua de totes les catalanes: ocupa el lloc 39 de l’Índex sintètic comarcal (càlcul activitat econòmica i ocupació).

Incentivar el creixement econòmic

Les principals potencialitats amb les que treballa aquesta iniciativa són els sectors de turisme, educació, productes alimentaris i esports i les seves vinculacions amb l’àmbit de la salut (envelliment saludable, turisme saludable, dieta mediterrània). Aquestes potencialitats s’abordaran des del punt de vista de les transformacions i les tendències de salut i socials.

La Fundació Unió, vinculada a la Unió Catalana d’Hospitals, té més de 25 anys d’experiència en la generació del coneixement i la gestió aplicada i està compromesa en la millora de l’atenció i la qualitat de vida de les persones i aporta a aquest projecte el coneixement, la capacitat d’interlocució, la perspectiva i una mirada oberta al món.

El projecte “El sector de la salut com a eix de desenvolupament econòmic i generació d'ocupació a l'Alt Empordà” és possible gràcies a una subvenció de 13.552 euros del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), inclosa en el marc de les accions de suport a la planificació estratègica de l’àrea de desenvolupament econòmic del SOC. El cost total del projecte serà de 16.940 euros.