05 de març de 2021
05.03.2021
Diari de Girona

Cau una xarxa dedicada a la prostitució de dones amb ramificacions a Roses

La Policia Nacional localitza un «call center» a l'Hospitalet que gestionava cites entre francesos i les víctimes · Hi ha 12 detinguts en quatre països, un d'ells a la localitat empordanesa · En l'escorcoll localitzen sistemes de comunicacions

04.03.2021 | 23:37
Cau una xarxa dedicada a la prostitució de dones amb ramificacions a Roses
Cau una xarxa dedicada a la prostitució de dones amb ramificacions a Roses

La Policia Nacional i la seva homòloga francesa han desarticulat una banda internacional dedicada a l'explotació sexual de dones, que compta amb ramificacions a Roses. A Catalunya, a més, el CNP ha localitzat un call center que gestionava cites entre clients francesos i les dones víctimes d'explotació sexual.

Durant l'operatiu policial, desenvolupat de forma simultània en quatre països europeus s'han detingut 12 persones pertanyents a l'organització. Concretament, hi ha vuit arrestats a Catalunya -un d'ells a Roses-, dos a França, un a Itàlia i un a Romania. Les autoritats franceses han identificat fins al moment com a víctimes de la banda a un total de 33 dones que eren explotades sexualment a França.

L'Oficina Central per a la Repressió del Tràfic d'Éssers Humans (OCRTEH) adscrita a la Direcció Central de Policia Judicial de la Direcció General de la Policia Francesa va iniciar la investigació preliminar gràcies a la declaració de dues de les víctimes. Això va desembocar amb l'emissió per part l'autoritat judicial de Montpeller d'una Ordre Europea de recerca que va permetre l'inici de la investigació a Espanya.

A Roses s'hi va fer un escorcoll durant l'operatiu policial desenvolupat en els quatre països on hi havia persones de la trama i s'hi va localitzar sistemes de comunicació. En aquest domicili empordanès també es va detenir un dels implicats en la tram d'explotació sexual. En les dues entrades en els immobles de Roses i l'Hospitalet, la Policia Nacional ha intervingut més de 18.000 euros, diversos efectes digitals entre els quals es troba la centraleta IP des de la qual es publicaven els anuncis de les dones explotades i més de 30 telèfons mòbils, una pistola elèctrica i diversa documentació relacionada amb els fets.

La investigació va començar el juny de l'any passat quan dues dones de nacionalitat colombiana van acudir a la comissaria de Policia de Montpeller (França) manifestant que havien fugit d'un apartament d'aquesta ciutat en el qual havien estat segrestades durant setmanes, sent obligades a exercir la prostitució.
 

Les víctimes: sud-americanes

Fruit de les diferents investigacions la policia va poder localitzar més potencials víctimes, totes elles d'origen sud-americà, així com l'existència a Espanya d'un centre d'atenció telefònica ubicat al domicili dels investigats a l'Hospitalet de Llobregat, des del qual es gestionaven les cites amb els clients francesos.

Les víctimes van declarar haver estat captades als seus països d'origen per la principal investigada qui els oferia una activitat remunerada en tasques de neteja o cura de nens, i que un cop arribades a França, després d'haver estat desarrelades i privades de recursos, s'haurien vist obligades a exercir la prostitució.

La cap de l'organització comptava amb la col·laboració de diversos familiars que s'encarregaven de l'acollida, trasllat i explotació sexual de les víctimes.
 

Contractació de serveis sexuals

Per concertar les cites, el client francès realitzava trucada telefònica a un dels números francesos que es publicitaven en una pàgina web, atesa per la cap de l'organització. Aquestes trucades eren ateses al centre d'atenció telefònica de l'Hospitalet a través de línies de telèfon mòbil d'operadores de telefonia franceses, però actives a Espanya. Després de sol·licitar el client els serveis de prostitució, els investigats, mitjançant missatges telefònics, li facilitaven la direcció de les víctimes. Una vegada que arribava a l'adreça indicada, havia de trucar de nou i en aquesta segona trucada és quan els investigats els concretaven pis i porta exactes o l'habitació, en cas de ser un hotel.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook