15 de març de 2021
15.03.2021
Diari de Girona

Veïns del Culubret denuncien que des de principis de març han patit una vintena de talls de llum de més de tres hores

Diuen que no poden viure en aquestes condicions i alguns s'ha comprat generadors per pal·liar-ne els efectes

15.03.2021 | 13:18
Veïns del Culubret denuncien que des de principis de març han patit una vintena de talls de llum de més de tres hores

Els veïns del barri del Culubret de Figueres estan farts dels talls de llum constants que pateixen des de fa 11 anys. La situació és recurrent però en el que portem de mes, s'han intensificat. Des del 3 fins al 12 de març han patit més d'una vintena d'interrupcions en el servei. Algunes d'entre tres i quatre hores però, fins i tot, s'han arribat a prolongar set hores. Els afectats, que prefereixen no identificar-se per temor a represàlies, asseguren que no poden viure en aquestes condicions i alguns han decidit comprar-se un generador per pal·liar-ne els efectes. Apunten directament a Endesa com a "culpable" de la situació que viuen: "Nosaltres tenim un contracte firmat amb ells però no ens donen el servei".

També critiquen la posició de l'Ajuntament. "No s'hi vol implicar perquè aquí els té a tots controlats i als quatre veïns que paguem impostos, que ens fotin", afirmen. El regidor de Seguretat, Pere Casellas, assegura que s'està treballant en trobar una solució per als veïns afectats i que és "una prioritat".

Fa anys que pateixen talls de llum. En concret, 11 però asseguren que en els darrers quatre o cinc anys han incrementat i van a més. En el que portem de mes, el barri del Culubret ha patit, segons denuncien els veïns, una vintena de talls que sumen unes 22 hores sense electricitat. En algunes ocasions, es tracta d'interrupcions curtes però d'altres d'entre tres i quatre hores. El 12 de març, en concret, els talls es van allargar fins a set hores.

Estan farts d'aquesta situació i molts han posat les seves cases en venda per poder marxar del barri. El problema, diuen, és que no els ofereixen més de 30.000 euros i no hi veuen solució. Una de les veïnes afectades proposa que sigui l'administració qui adquireixi les seves finques per poder marxar del barri. I apunten directament a Endesa, a qui culpabilitzen de la situació. Diuen que és amb la companyia amb qui tenen signat un contracte per un servei que "no ens dona" i que ells no tenen la culpa si hi ha plantacions de marihuana.

Alguns tenen gent gran a càrrec i asseguren que la situació és insostenible. "Quan jo estic treballant i el meu fill és fora, el meu pare es queda sol i em truca que s'ha quedat sense llum", explica una d'elles, que prefereix no identificar-se per temor a represàlies. "És un patiment que porto amb mi, de saber si estarà bé. Ja porta sempre una llanterna a sobre per por de quedar-se sense llum a la cuina", afegeix. "Vivim sense llum tot i que l'estem pagant", insisteix.

D'altres, han decidit comprar-se un generador per poder tenir electricitat quan es produeixen els talls. "Em vaig gastar 400 euros però la meva dona va estar un mes de baixa per ansietat i es medica", explica un dels veïns afectats. Diu que en una ocasió va posar una denúncia pels talls però que Endesa només li va tornar 4 euros. "4 euros per un any de talls", insisteix.

Ell també té la casa en venda i diu que si li paguen el que demana, se n'anirà. Fa 38 anys que viu al barri però admet que la situació ha empitjorat en els darrers anys. Tot i que en culpabilitza en gran part a Endesa, creu que la resta d'administracions han mirat cap a una altra banda i que, per a l'Ajuntament, és millor que el col—lectiu d'ètnia gitana –majoritari a la zona- estigui concentrat aquí.

L'Ajuntament diu que busca solucions

L'Ajuntament, per la seva banda, ha previst una partida de 60.000 euros al pressupost d'aquest any amb l'objectiu d'oferir una solució als veïns afectats. Entre les mesures que s'estudien, hi ha la possibilitat de subvencionar la instal—lació de plaques solars o acumuladors. El regidor de Seguretat, Pere Casellas, diu que és un compromís "personal" i una "prioritat".

Un informe elaborat per la Guàrdia Urbana va concloure durant els últims tres anys, a la zona oest s'hi havien produït fins a 650 talls de llum. Aquest informe és el que l'Ajuntament farà arribar a la fiscalia perquè conegui la problemàtica i emprengui accions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook