El Consell Regulador de la DO Empordà s'uneix a la petició d'una moratòria en la implantació de projectes de renovables i reclama "consens" amb el territori. En un comunicat, l'ens assegura que hi ha una "gran preocupació" entre els cellers de la zona perquè consideren que "tant els molins com les pistes d'accés i línies d'evacuació que se'n deriven poden alterar negativament un entorn privilegiat". Des de la DO posen especial èmfasi als 30 aerogeneradors plantejats als municipis de La Jonquera, Agullana, Capmany, Biure, el Far d'Empordà i Llançà. "La major part d'aquests municipis pertanyen a l'àrea de la Denominació d'Origen i especialment Capmany, que compta amb un nombre important de cellers i de superfície vitícola", remarquen.

"Des del Consell Regulador volem fer palesa la inquietud del sector envers la multiplicació de projectes de manera sobtada i sense cap informació ni possibilitat d'opinar prèviament al respecte", insisteixen al comunicat. En aquest sentit, insisteixen que estan d'acord amb que cal una generació "sostenible" però reclamen que l'expansió es faci "a partir d'uns criteris raonables i que comptin, en la mesura del possible, amb el consens territorial".

Per tot plegat, la DO se solidaritza amb els processos que estan fent col·lectius com la IAEDEN o ALLIMO per "frenar aquesta voràgine". El Consell Regulador també ha donat suport a les al·legacions que ha presentat l'Ajuntament de Capmany i s'ofereix a participar activament en el pla d'implantació que reclama el manifest del Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

El Consell Regulador remarca que "no es pot posar el carro davant dels bous" amb precipitacions "perilloses" que poden resultar a la llarga desproporcionades, amb una profusió de molins de gran dimensió o un estol de camps solars que "alterin de forma inapropiada un entorn que estimem i un paisatge que ens és patrimoni".

"La fugida endavant que sembla haver emès la Generalitat després d'anys d'inacció política cal situar-la al seu lloc, reclamar la moratòria de les instal·lacions projectades i accelerar amb eficàcia un nou Pla General de l'Energia", insisteixen.