L'associació Ranura va posar en marxa, just abans de l'inici de la pandèmia i amb el suport de Dipsalut, un projecte d'acompanyament terapèutic a joves que han migrat sols i que viuen a l'Alt Empordà en pisos o centres tutelats per la DGAIA.

«Aquí poden explicar què els preocupa, els problemes que tenen i situacions traumàtiques», va explicar la terapeuta Núria Ramos. La majoria, diu, tenen ansietat, dificultats per dormir o menjar. És el cas de Mustapha Ouhedda. Ell va viatjar durant sis hores sota un camió quan només tenia 17 anys des del Marroc.

La iniciativa va néixer des de l'àrea d'inclusió del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i les terapeutes de Ranura acompanyen de manera individual i en grup nois i noies que voluntàriament volen rebre aquest servei.

Entre gener i setembre de l'any passat, van atendre una vintena de joves i en la nova edició, iniciada el mes d'octubre, ja n'han atès 15 més. En aquest espai, ubicat en una oficina a Figueres, se'ls ofereix un punt de trobada on poder expressar les seves preocupacions, pors i els conflictes passats i presents d'un procés migratori que han hagut d'afrontar sols i, en molts casos, en plena adolescència.

«Són nois i noies que viuen amb molta pressió arribar aquí i tenen molt malestar. Aquí tenen llibertat per expressar-se», va explicar la Núria.

«Estat de preocupació»

La majoria, va dir, presenten quadres d'ansietat, dificultats per dormir o menjar. «Estan en un constant estat de preocupació», va afegir. I és que alguns arriben amb 12 o 13 anys i fa més de dos anys que estan lluny de les seves famílies. «Tenen moltes necessitats emocionals no cobertes», va afegir.

«Ells venen amb un propòsit molt clar: aconseguir una feina i una estabilitat per poder ajudar les seves famílies, però un cop arriben aquí, sense documentació en la majoria dels casos, veuen que tarden anys i que l'objectiu del procés migratori no s'està complint», va relatar Ramos.

El balanç, fins ara, és positiu. «Hi ha de tot. N'hi ha que venen dues sessions i diuen que no els serveix i d'altres que continuen durant mesos perquè se senten acompanyats i aconsegueixen posar paraules al que els està passant», va remarcar.

Ajudar altres joves

Ara, diversos joves que han acudit a Ranura estan treballant en l'elaboració d'unes guies. Una dirigida a altres menors migrants i una altra per conscienciar a la societat del procés migratori. «L'objectiu és que els doni força el fet de poder relatar el seu procés i donar consells a altres nois i noies», va explicar la Núria. També sensibilitzar a la població en general per «trencar amb les idees preconcebudes que culpen a aquests joves de tots els mals de la societat».

«No venim aquí a treure la feina a ningú, sinó a fer el possible per al país i per a nosaltres per tirar endavant», va explicar Mustapha Ouhedda, el jove que va escapar a sota d'un camió en un trajecte de sis hores. En aquest sentit, Ouhedda admet que el periple que ha viscut no és el que s'havia imaginat i dubta quan se li pregunta si tornaria a emprendre el viatge. Malgrat això, llança un missatge a altres menors que estiguin en la seva situació: «És una mica complicat però s'ha de lluitar, res és impossible i el més important és saber quin és el teu objectiu».