04 de abril de 2021
04.04.2021
Diari de Girona

Portbou i Cervera esborren les fronteres en una acció turística

Les dues poblacions s'han unit en el projecte «Primavera Transfronterera Activa» per mostrar el territori al visitant

04.04.2021 | 00:01
Una imatge del litoral de Portbou. conxi molons

Al cim de les muntanyes de Portbou i a les de Cervera s'hi troben encara restes de les antigues casetes de la duana. Una mostra d'una frontera entre dues poblacions que ara volen esborrar per mostrar un espai transfronterer al visitant més enllà de països i idiomes. Des del 2 d'abril i fins al mes de juny ofereix un ampli programa d'activitats. Formen part del projecte «Privamera Transfronterera Activa» de dinamització turística, però alhora per generar sinèrgies entre administracions i teixit empresarial.

Des de la Unió Europea van poder obtenir fons dins el programa de l'Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l'Espai Català Transfronterer.

Perquè es tracta d'un espai entre dos països, però que forma un conjunt, una riquesa natural, cultural i històrica de gran diversitat natural i d'ubicació geogràfica estratègica durant molts anys.

Es tracta d'experiències actives perquè els promotors posen en relleu que a partir de la pandèmia les activitats d'aquest tipus suposen un terç del mercat turístic. Es tracta de diferents activitats amb més o menys dificultat, depenent del públic, que pot ser des de molt familiar fins a esportistes.

Les peticions que arriben a les poblacions són de turisme actiu i de wellness, així com producte de proximitat, km0 o slow food.

El 2 d'abril es va estrenar amb una ruta de senderisme slow i ahir amb una ruta en bicicleta.

La primera, acompanyada d'un guia local, va consistir en una ruta circular des de cadascun dels municipis en què es va incloure el coll de Balitres i el sender litoral. En aquesta ocasió, era de poca dificultat.

Per ahir, també adreçat a un turisme familiar i de natura, es va poder fer un recorregut en bicicleta elèctrica de muntanya d'alta gamma per a la torre de Querroig, el cap de Creus i els Pirineus.

Les properes propostes començaran el 10 d'abril amb una marxa nòrdica cap de Cervera-Cervera o el 17 d'abril del pantà de Portbou a Portbou. Continuaran cada setmana fins al 19 de juny amb una sortida en barca i snorkel.

La iniciativa respon a les peticions que tenen les dues poblacions per part dels visitants. Esperen que l'acció ajudi a reactivar també l'economia de l'àrea transfronterera.

Allotjament i restaurants

A banda de les activitats, es proposen experiències que inclouen activitats i els allotjaments i restaurants dels municipis. Qui presenti un tiquet d'allotjament o un restaurant de Portbou o de Cervera obté un 50% de descompte el cost de l'activitat.

Pel que fa al transport, per tal de potenciar el transport públic, hi ha descomptes, també del 50%, a les persones que mostrin el bitllet.

Les dues poblacions que lideren el projecte esperen poder fer-lo créixer a mitjà termini i aconseguir sumar municipis veïns de les dues poblacions per convertir «el territori transfronterer en una destinació de referència en el turisme actiu i de natura».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook