L'Associació de Micropobles té constituïdes un seguit de sectorials de treball, una de les quals és la d'Acció Social, que té l'alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavi Camps, com a president delegat d'aquesta sectorial, i s'ha adreçat als 190 micropobles associats d'arreu de Catalunya per presentar la prova pilot d'acolliment de famílies refugiades, en col·laboració amb la Generalitat, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el programa Chapter#2 d'itineraris d'emprenedoria.

Els municipis pilots hauran de presentar el projecte a la població perquè sigui ben rebut i hauran de passar un cribratge perquè tot s'ajusti davant la comissió de seguiment del programa.

Aquest projecte pilot té com a objectius principals contribuir al repoblament dels municipis i afavorir una expressió de solidaritat i de responsabilitat social. Aquest, amb tota seguretat, acabarà comportant un benefici mutu per a la família refugiada i per al micropoble.

Acollida durant un any

Es tracta d'acollir una família refugiada, proposada per la Generalitat, amb una durada aproximada d'un any. D'una banda, es comptarà amb el suport econòmic del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). A més, es farà el seguiment i facilitarà els tràmits tant de la família com de l'ajuntament en relació amb el projecte.

L'Associació de Micropobles, com a impulsora del projecte, donarà suport al municipi i farà seguiment de la candidatura.

337 pobles petits

Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, a Catalunya hi ha 337 municipis de menys de 500 habitants, un 35% dels 947 municipis. Són els que s'anomenen micropobles.

A l'Alt Empordà el 43% de municipis són micropobles. A la comarca hi ha 68 municipis, la majoria petites.

El 5,5% de la població de la comarca es distribueix en el 40% del territori, mentre que un 33% es concentra a Figueres

A la comarca, els micropobles ocupen el 40% del territori i només hi resideix el 5,5% de la població,

Les poblacions d'aquestes dimensions tenen problemàtiques semblants com assumir els serveis o tenir la mateixa capacitat d'altres poblacions amb més recursos tècnics, per exemple, per sol·licitar ajudes o fer tràmits.