Maçanet de Cabrenys i la Costoja han recuperat la connexió viària aquest dilluns a primera hora després que els governs espanyol i francès hagin acordat reobrir el pas transfronterer que estava tancat des de fa quatre mesos. L'alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, ha celebrat la reobertura i ha recordat que aquesta carretera estalviarà molts treballadors "haver de fer la volta pel Pertús" i d'aquesta manera, evitar fer un trajecte que s'allargava "més d'una hora i mitja". Els empresaris de la zona també estan satisfets i aquest dilluns han obert alguns establiments que portaven quatre mesos tancats per la falta de clients francesos.

A quarts de nou del matí d'aquest dilluns diversos operaris complien la promesa feta als ajuntaments de Costoja i Maçanet de Cabrenys i retiraven les tanques que barraven el pas al coll de Costoja, una de les cinc rutes frontereres secundàries tallades des de fa quatre mesos. L'11 de gener el govern francès va decretar el tancament d'aquestes carreteres justificant que hi havia l'amenaça per un atemptat terrorista.

Ara, ja s'ha aixecat la primera de les barreres que hi ha en aquests passos fronterers. L'alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, ha destacat que a diferència de quan van tancar, el subdelegat del govern espanyol a Girona li va trucar la setmana passada per avisar-la de la reobertura. Tot i així, Bosch ha afirmat que hi havia "incertesa" sobre si es compliria la promesa o no. "Fins que aquest matí no hem vist les màquines a la carretera, no ho teníem clar", ha afegit Bosch.

Al llarg d'aquests quatre mesos, el tancament de la carretera ha passat factura a molts negocis del municipi. L'alcaldessa ha recordat que el supermercat de Tapis ha estat tancat quatre mesos per la falta de visitants francesos. La perruqueria del poble també ha tancat quatre dies a la setmana per la falta de públic i molts restaurants han recordat les conseqüències més severes del confinament.

"Un cop molt dur" per la restauració

Amb la reobertura de GI-503 amb la D3, la carretera que uneix Maçanet de Cabrenys amb Costoja, molts establiments han tornat a aixecar la persiana aquest dilluns al matí. El responsable del restaurant Can Mach, Jordi Mach, ha assegurat que l'aixecament de les tanques és "una molt bona notícia" perquè ha permès que els francesos tornin al restaurant a menjar i consumir begudes.

De fet, Mach ha recordat que el tancament va ser "un cop molt dur" pel negoci i per altres empreses. El restaurador ha lamentat que el govern francès s'excusés en l'amenaça terrorista per tancat una carretera que "afectava a la gent del dia a dia, veïns i treballadors de la zona". "Aquells qui volien creuar la frontera ja trobaven altres maneres", ha assegurat Jordi Mach.

De moment, ja han rebut les primeres reserves de visitants francesos. Tot i així, el responsable de Can Mach preveu que l'afluència de visitants encara pugi més de cara a les properes setmanes. "La gent encara no se n'ha adonat", ha afegit el restaurador.

L'alcaldessa també ha valorat molt positivament aquesta reobertura, ja que confia que suposarà "una dinamització" per l'economia local. Mercè Bosch creu que amb la lliure circulació entre els municipis transfronterers, Maçanet de Cabrenys tornarà "a la normalitat".

Més quilòmetres pels treballadors

Per altra banda, aquesta carretera també estalviarà temps a molts treballadors que hi ha a banda i banda dels Pirineus. Un trajecte de pocs minuts entre Costoja i Maçanet de Cabrenys es convertia en un recorregut de "més d'una hora i mitja", ja que els obligava a passar pel Pertús. Ara, el fet de poder circular per la via del coll de Costoja permetrà als veïns "estalviar-se temps" i també "recuperar les feines que tenen" entre el Principat i la Catalunya Nord.