Una representació teatral amb un animal viu a escena ha generat polèmica en el si del govern municipal de Figueres (ERC, Guanyem, Canviem, PSC). El teatre El Jardí de Figueres va acollir aquest diumenge la representació de LÀ, de la companyia Baró d'Evel, i comptava amb un ocell viu, un corb. El vicealcalde de Figueres (PSC), Pere Casellas, ho ha qualificat «d'error» i ha dit que no es tornarà a repetir.

L'espectacle teatral s'ha pogut veure en altres esdeveniments com el Grec, el Sismògraf o el Temporada Alta. L'actuació compta amb la participació de l'ocell, de nom Gus, que conviu amb els dos fundadors de la companyia, Camille Decourtye i Blai Mateu Tria. De fet, una de les particularitats dels seus espectacles és, precisament, la presència d'animals, però la situació no ha agradat al vicealcalde perquè considera que és un error.

Mesures

En un escrit a les xarxes socials, Pere Casellas assegura que tant ell com el regidor de Cultura, Alfons Martínez, -del mateix partit polític- desconeixien que hi apareixia un animal viu i que, tot i que no es va cancel·lar per donar «llibertat» a la programació cultural» i no «perjudicar» la companyiateatral, prendran «les mesures necessàries» perquè «no es torni a repetir».

En aquest sentit, remarca que l'Ajuntament de Figueres treballa des de fa anys, «no només ara, per a l'eliminació d'animals vius en espectacles».

En relació amb això, el ple va aprovar l'any 2017 una moció on es declarava «ciutat amiga dels circs sense animals». A més, Pere Casellas recorda que han elaborat una ordenança d'animals que està «a punt d'entrar en vigor» i que «prohibeix clarament qualsevol espectacle amb animals vius».

Ordenança d'animals

L'espectacle de circ contemporani, però, formava part de la programació del «Figueres a escena» i a la descripció de l'esdeveniment s'hi poden veure imatges on hi apareix el corb.

De fet, a la sinopsi de l'argument s'explica que hi ha «dos humans i un corb embolicant-se els uns amb els altres en una mena de ballet sensible i poètic, en el qual cada cos deixa rastre».

De fet, la presència d'animals és un tret distintiu d'alguns dels espectacles de la prestigiosa companyia. N'és un exemple Bèsties, on hi havia cavalls.

Figueres a Escena és la programació teatral de Figueres que es porta a terme a diferents espais culturals de la ciutat. En aquesta ocasió, l'obra es va representar al teatre El Jardí. La polèmica obra va estar anuncaida prèviament a la representació.