Figueres ha aprovat el Pla estratègic de transició energètica en

l'àmbit de la promoció econòmica de Figueres que preveu una inversió pública i privada de 40.550.000. L'execució del pla es contempla en el termini de cinc anys (2021-2025) amb 48 programes específics. El govern té a punt tota l'estructura per poder accedir a les ajudes europees del fons Next Generation. La ciutat aposta per l'energia fotovoltaica per generar energies verdes i abaratir el cost.

L'alcaldessa, Agnès Lladó, va posar de manifest que es tracta d'una transformació que a Figueres centrem molt en l'energia fotovoltaica. Des de l'Ajuntament s'està treballant per dotar d'aquesta energia diferents equipaments municipals i s´espera que també es faci en l'àmbit particular.

L'aposta del pla per l'energia fotovoltaica preveu cobrir el 10% del terme municipal per abastir tota la ciutat. Alhora, s'aposta per una xarxa elèctrica intel·ligent (Smart Grid), els parc solars i comunitats d'ús compartit per acostar la producció al territori (Km 0), la creació d'una empresa elèctrica municipal així com la creació d'un nou sector d'energia verda a Figueres, com a centre productiu i formatiu.

Als polígons, per exemple, es preveu la compra conjunta d'energia per aconseguir preus més baixos i reduir costos; parcs solars per produir energia als polígons d'activitat econòmica i instal·lació de 5G per millorar la competitivitat. L'objectiu és ser independents energèticament. Però el pla va més enllà i, segons Lladó, és «una altra eina per reactivar la ciutat i fer front a altres àmbits, lluitar contra el canvi climàtic i garantir el progrés social».

L'impuls d'aquest pla, entre altres avantatges, esperen que generi llocs de treball i s'espera per treballar en la formació d'aquests futurs treballadors.

El pla esperen que tingui incidència en el món de l'habitatge, de l'hostaleria, empreses, i vol tenir repercussió en la vida de les persones i aconseguir que guanyem qualitat de vida perquè abaratiria l'energia. «Un pla que va molt més enllà de l'energia que vol incidir en l'econòmia i en el progrés social», va dir Lladó.

Perquè el pla pugui tirar endavant, Figueres té a punt totes les eines perquè es pugui participar dels fons europeus que està previst que es posaran a l'abast d'empreses i administracions, va explicar el regidor d'Empresa i Ocupació, Jesús Quiroga.

Des de Junts per Figueres, Carles Arbolí va plantejar al govern que diferents administracions treballen al voltant d'aquesta qüestió. Va demanar «quins plans s'estan fent i quina complictat hi ha amb altres administracions per aconseguir aquest fons».

Quiroga va explicar que es treballa per materialitzar projectes en totes les línies que han marcat l'Estat i la UE. «6.900 milions d'euros que serviran per rehabilitar edificis, hauria de ploure sobre tots aquells edificis que s'han de rehabilitar, i és important tenir-ho preparat per poder-hi accedir», va dir. Ara bé, encara es desconeix quina serà la participació de la Generalitat, o si serà a través de l'Estat. «El pla que aprovem és l'estructura que dona cobertura perquè poguem participar de qualsevol convocatòria», va posar de manifest Quiroga, i «ningú pot participar als fons europeus si no ha fet una estratègia prèvia». Des de Cs, Elisabet Guillen també va considerar que el pla «donarà més opcions energèticament i ampliarà l'oferta laboral».

El pla es va aprovar per unanimitat. També es va aprovar una moció conjunta de suport de les energies renovables i per a la implantació de criteris d'integració paisatgística, protecció agrícola i d'equilibri territorial a la comarca de l'Alt Empordà on hi ha una allau de macroprojectes.