La fira grecoromana del Triumvirat Mediterrani de l'Escala va donar ahir el tret de sortida de la seva 25a edició, que s'allargarà durant tot el dia d'avui. En total s'han organitzat una quinzena d'activitats repartides entre el nucli antic de l'Escala i el recinte del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, amb diverses novetats i una programació adaptada a la situació actual, evitant alguna de les activitats que suposaven major concentració de públic i apostant per actes amb aforament limitat i amb inscripció prèvia.

Ahir bona part de les activitats es van realitzar a Empúries, amb visites romanes, tallers d'oficis i artesans romans, d'arqueologia i de preparat medicinal, així com una nova activitat, la gimcana «Empúries pista a pista», adreçada a públic familiar i juvenil. El MAC-Empúries també va oferir una visita a l'audiovisual del criptopòrtic de la Domus dels Mosaics. Per altra banda, al nucli antic es va presentar el projecte del Festival Pèplum i es va projectar la pel·lícula Àgora (2009), d'Alejando Amenábar.

Tot i això la majoria d'actes del nucli antic es realitzaran durant la jornada d'avui, amb activitats de reconstrucció històrica, a través de tallers d'oficis i artesans romans, tallers de demostració de gastronomia romana, tallers familiars de mosaics, màscares teatrals i de daus romans. Una altra novetat serà la conferència-vermut , que pretén tractar del «menjar i salut en el temps dels romans: herències d'ahir en la dieta d'avui», que anirà a càrrec de Carles Buenacasa, doctor i professor del Departament d'Història i arqueologia (UB). La jornada es completarà amb l'espectacle familiar «Conte mitològic i música chill», a la Riba, rebatejada per a l'ocasió com a terrasseta dels déus.