La Iaeden alerta que Llançà preveu construir als terrenys propers a la platja de la Farella, la darrera pineda davant del litoral. Considera que és contrària al dret urbanístic i va contra el seu propi Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de 2002. Demanen que apostin per una gestió sostenible i per la conservació de la pineda com a «últim retall de bosc a primera línia de mar» i «preservant així els seus valors naturals i culturals». L’Ajuntament ha aprovat inicialment el Pla de Millora Urbana del sector de la Farella, que compleix el planejament i suposa consolidar la trama urbana.

Es tracta d’una zona de bosc rodejada de xalets. Són 1,5 hectàrees de terreny on es preveu construir quatre blocs de pisos de fins a dues plantes (9,6 metres d’altura) amb un total de 63 habitatges, tres habitatges unifamiliars i un hotel a primera línia de mar de 1.144 metres quadrats.

Dues cases construïdes

A la zona, Iaeden ha explicat que «hi ha dues cases, una d’habitada i una de deshabitada, que es van fer el segle passat i que el consistori ha proposat catalogar com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)». Els propietaris dels habitatges han presentat al·legacions.

Per a l’entitat, les noves construccions «a banda de suposar la tala de bona part de la pineda actual, també acabaran de consolidar el continu urbà del municipi i generaran una pantalla constructiva al que avui és l’única platja de Llançà amb una pineda al darrere, fet característic que fa que molta gent li tingui una especial estima, tant dins com fora de la població».

Des d’un punt de vista legal, Iaeden considera que «la proposta que fa l’Ajuntament és contrària al dret urbanístic». «La fórmula que utilitza l’aAjuntament van contra el seu propi Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), que data del 2002 però realment és una còpia quasi sencera del redactat l’any 1982», diuen.

Perquè «tant la legislació actual com reiterades peticions per part d’urbanisme han instat el consistori a actualitzar el seu PGOU per adaptar-se a la nova normativa i fer una gestió actualitzada del seu territori, seguint la línia marcada per la legislació actual de desenvolupament sostenible», constaten. Iaeden posa de manifest que «l’Ajuntament duu quasi 40 anys sense posar al dia el seu planejament i això fa que des del consistori es busquin mesures contràries al dret urbanístic per gestionar els seus sòls, fent propostes més del segle passat que no d’aquest, projectant la urbanització de l’última pineda a primera línia de mar del municipi, en comptes d’apostar per la seva conservació i valorada».

Per això demanen que l’Ajuntament «faci els deures» i «actualitzi el seu PGOU» apostant per una gestió sostenible.

Aprovat inicialment

L’alcalde de Llançà, Francesc Guisset, ha explicat que uns promotors han presentat el pla de millora que s’ha tramitat i aprovat inicialment. Que compleix el planejament de Llançà i no permetre-ho seria haver-los d’indemnitzar.

A partir d’aquí s’obre el període d’al·legacions i s’han tramitat a totes les administracions que han de fer informes favorables o desfavorables.

És un pla de millora urbana, diu Guisset, perquè «està en un lloc on no calen infraestructures, s’ha de millorar la connectivitat amb la resta del sòl urbà consolidat». Guisset apunta que és justament el que planteja el Pla Director Urbanístic superior, que s’ha de donar continuïtat a la trama urbana i concentrant edificacions. Per aquest motiu s’ha optat per blocs de pisos.