L'Ajuntament de Llançà té previst posar a concurs properament el projecte de construcció del nou Geriàtric i Centre de Dia Les Esplanes a l'avinguda Antoni Margarits.

El pressupost ascendeix a 4.500.000 euros.

S'executaria una primera fase amb 46 places però es planteja poder-se ampliar l'edifici. Els arquitectes proposen dues possibilitats d'ampliació que permetrien arribar fins a les 82 o 91, segons quina s'esculli.

El Centre de Dia està pensat per començar a funcionar amb capacitat per a 30 usuaris ampliable fins a 50.

L'edifici està dissenyat amb un model bioclimàtic i comptarà amb 204 plaques fotovoltaiques.

El projecte es presentarà públicament amb una exposició que s'inaugurarà dissabte a les sis de la tarda a la Casa de Cultura i que es podrà visitar fins al 30 de maig.

La presentació anirà a càrrec de l'equip redactor, MIBA architects, guanyadors del concurs obert realitzat el 2019.

El regidor de Comunicació, Stephane Juanola ha explicat que el projecte està aprovat inicialment i es preveu treure a concurs. L'Ajuntament està acabant de redactar les bases del concurs que inclourà una concessió per un nombre d'anys que encara s'està estudiant.

El pressupost inclou la construcció de l'edifici, urbanització, equipament i mobiliari

La residència es construïrà en un solar municipal d'11.131,94 metres quadrats entre els carrers Selva de Mar i Era, i la zona verda del Pla Especial Les Esplanes.

Residència per a gent gran i centre de dia Ajuntament de Llançà

Una sola planta, jardins i horts

El projecte proposa un edifici d'una sola planta amb patis que donen llum i ventilació natural, amb una coberta enjardinada amb espècies autòctones. El conjunt s'integraria així a l'entorn. Els exteriors s'enjardinaran amb herbes aromàtiques, plantes de flor i arbres de fulla caduca. Es crearan, a més, feixes amb horts per als usuaris.

L'edifici s'organitzarà en dos claustres amb una sola planta, un fet que permetrà que totes les habitacions tinguin una bona orientació i relació directa amb els jardí.

La proposta arquitectònica preveu que es pugui ampliar. Plantegen dues propostes d'ampliació aixecant una planta en forma d'U al voltant dels patis centrals.

Ampliació de l'edifici fins a 91 places

La residència en la primera fase, sense ampliació, tindrà capacitat per a 46 persones, amb 18 habitacions individuals i 14 de dobles. Amb les dues propostes d'ampliació es podria arribar a les 82 o 91 places, segons el projecte d'ampliació escollit.

L'Ajuntament remarca que el projecte aposta pel model bioclimàtic que consisteix en  interpretar les condicions de l’entorn, les seves capacitats ambientals i els recursos a l’abast i treure’n el màxim profit, reduint la demanda d’energia i d’aigua i minimitzant l’impacte ambiental dels materials, els processos constructius i la generació d’energia neta.

Tindrà 204 plaques fotovoltaiques i una caldera de biomassa. L'aigua de pluja s'emmagatzema per al reg del jardí i per omplir les cisternes dels inodors.

L'edifici compta amb diversos espais comuns, interiors i exteriors, tant a la residència com al centre de dia, amb menjadors, tallers, sala de fisioteràpia, entre altres, per a fomentar la convivència i la qualitat de les relacions.

A més, els patis interiors i exteriors disposaran dels horts que permetran integrar exercici, alimentació i pertinença al grup.

A conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, s’ha adaptat el projecte per tal que sigui possible la sectorització de la residència i del centre de dia per tal de poder contenir les infeccions en cas de futures pandèmies.