L’empresa Enel Green Power ha presentat un nou projecte de parc eòlic, de nom Zeus, amb cinc aerogeneradors, que afecta els termes de Capmany i Sant Climent Sescebes . La proposta es va fer arribar a la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat aquest mateix dilluns i preveu una potència de 30 MW. L’entitat ecologista IAEDEN denuncia que es tracta de la mateixa companyia i pràcticament la mateixa ubicació que es preveia pel parc Terrades, que l’ens va desestimar per motius ambientals. «Veurem si la PER canvia d’opinió aquesta vegada», reflexionen en una piulada els ecologistes.

A hores d’ara, hi ha tres instal·lacions projectades a la zona de l’Albera amb informe favorable, tal com publicava ahir Diari de Girona: el d’Agullana (5 molins), el de Galatea a la Jonquera (10 aerogeneradors) i el Cronos de Capmany (4 aerogeneradors). N’hi ha dos més en tramitació. El parc dels Estanys (entre Capmany i la Jonquera) amb sis molins projectats i el del Ventador, també a Capmany i amb sis molins més.

En canvi, se n’han desestimat tres: el de Terrades (Capmany i Biure), amb cinc aerogeneradors; el de la Serra Bosquerós (entre Capmany i Agullana), amb set molins, i el de Llançà, que preveia dos aerogeneradors.

La comarca viu des de fa mesos la presentació d’una allau de projectes de parcs eòlics i fotovoltaics, després que la Generalitat aprovés un decret per impulsar les energies renovables el 2019.

L’Alt Empordà està al punt de mira de les empreses que estan posant sobre la taula projectes que tenen en alerta el territori per l’impacte que podrien generar sobre el paisatge i de retruc sobre l’economia del territori, molt vinculada al turisme.

A banda dels parcs sobre el terreny se’n projecta un a la badia de Roses, el primer parc ecòlic marí que també hauria de fer passar les línies d’evacuació fins a la subestació elèctrica i, per tant, amb línies sobre el terreny.