La Policia Nacional ha desarticulat una banda dedicada a facilitar certificats PCR falsos a viatgers que anaven cap a Romania. En total, els agents han detingut cinc persones com a presumptes responsables de les falsificacions, a qui, a més, han intervingut 137 documents fraudulents amb resultat negatiu de covid.

Els arrestats són membres d’una empresa de transport de viatgers, amb ruta entre Espanya i Romania, que oferia paquets de viatge que incloïen la realització de la prova PCR.

Entre els cinc arrestats hi ha els quatre conductors dels autobusos detectats a la Jonquera -a la fontera amb França- i una cinquena persona arrestada a Madrid que presumptament, liderava l’organització.

Denegada l’entrada a França

Les investigacions van començar quan la policia de l’Aire i Fronteres de França va comunicar a les autoritats policials espanyoles la retenció de dos autocars amb destinació a Romania que haurien passat a través del pas de la Jonquera. Això va succeir el dia 8 d’abril al vespre i els francesos van explicar que els viatgers dels dos autocars havien presentat certificats de proves PCR falsificats figurant que havien estat realitzats per un laboratori espanyol ubicat a Barcelona.

En total, van aportar 137 certificats PCR, corresponents a quatre conductors i 133 passatgers, i que es trobaven descarregats en els terminals telefònics dels conductors dels vehicles. Per tot això, les autoritats franceses van denegar la seva entrada en territori gal, traspassant la investigació dels fets a la Policia Nacional.

A partir d’aquí, el CNP va comprovar amb el laboratori que suposadament hauria fet les proves presentades si havia fet les PCR a les persones que anaven els dos autocars. Però aquests van confirmar que els certificats mostrats eren íntegrament falses, ja que no havien estat expedits en els seus laboratoris i havien estat manipulats.

Prova PCR per 40 euros

Es dona el cas que els certificats fraudulents es trobaven en el terminal mòbil dels quatre conductors i els passatgers van relatar a la policia que havien pagat per anticipat el paquet del viatge, que incloïa la realització de la prova PCR.

Aquesta prova, segons els havien dit, se’ls realitzaria durant el trajecte, en un laboratori de Barcelona concertat, però aquest fet mai es va arribar a produir. Per la PCR els havien fet pagar 40 euros, quan solen tenir un cost que supera els 100 euros.

Empresa de transports

Les gestions policials van permetre determinar que darrere de les falsificacions es trobaven els responsables i alguns treballadors de l’empresa. Amb aquesta informació, el CNP va procedir, en un primer moment, a la detenció dels quatre conductors com a presumptes autors d’un delicte de falsificació de documents, ja que tenien ple coneixement de les irregularitats, a més de ser ells els que van presentar i van custodiar els certificats fraudulents.

Amb posterioritat a aquests fets, va ser localitzat i detingut el màxim responsable de l’empresa i de la trama descoberta, qui residia a la localitat madrilenya de Torrejón de Ardoz.De tota l’actuació, els agents van fer les diligències que compten també amb la identificació de cadascun dels passatgers que va adquirir aquest viatge amb una PCR que era falsa. El mes de març el CNP va detenir 31 persones a la frontera amb PCR falses quan volien entrar a França.