Els incidents del divendres a la matinada al barri del Bon Pastor a Figueres que van acabar amb llançaments de balins i pedres contra agents policials han tingut les primeres reaccions de rebuig. El sindicat CSIF va emetre ahir un comunicat signat pel president de la sectorial gironina, Rafa Sánchez, on expressa la seva «enèrgica repulsa» pels atacs patits pels agents de la Guàrdia Urbana de Figueres i als Mossos d’Esquadra.

Els fets van iniciar-se després que els dos cossos policials, juntament amb els Bombers, es personessin al barri per un avís d’un contenidor en flames cap a les tres de la matinada. Llavors, quatre o cinc persones d’un grup d’una quarentena concentrat a la plaça Doctor Fleming del barri del Bon Pastor van començar a llançar balins i pedres contra els agents. Hi havia dues patrulles dels Mossos i de la Guàrdia Urbana, que també van rebre impactes d’altres projectils que els Mossos estan investigant.

Arran del succés, que no va anar a més, els vehicles policials van quedar afectats i s’hi poden veure forats provocats per forts impactes. Amb tot, els Mossos busquen els responsables. Els cossos policials ja han tingut episodis anteriors semblants quan han de fer intervencions en els barris de la zona oest.

I, de fet, el dia anterior la zona oest de la ciutat ja va ser motiu d’incidents, ja que la Guàrdia Urbana i els Mossos van fer tres detencions arran de dos operatius per captar tràfic d’estupefaents o delictes contra la seguretat viària.

Falta de lideratge

Segons subratlla el sindicat, aquests fets «són una conseqüència dels discursos radicals contra les forces de seguretat a Catalunya», així com d’una «falta de lideratge en matèria de seguretat».

El comunicat posa d’exemple uns incidents de la setmana passada a Palamós, quan unes persones van llançar dues ampolles de vidre contra el parabrisa d’un vehicle de la Policia Local mentre la patrulla estava circulant. Tot i que «no són fets comparables», comença el comunicat, «des de fa un temps estem veient que hi ha una pèrdua de respecte als cossos i forces de seguretat a Catalunya», continua. A més, assenyala que una part de la culpa d’aquesta situació és de «les declaracions bonistes d’alguns polítics i actors socials, i també per la demagògia d’altres, que de vegades culpabilitzen els agents dels actes vandàlics i posen d’exemple a seguir els delinqüents», assenyala.

Per últim, va instar el nou conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a abordar aquesta «gravíssima problemàtica», així com a «netejar el bon nom de les forces i cossos de seguretat, i que s’allunyi dels discursos radicals i demagogs», conclou.

En declaracions a Diari de Girona, Rafa Sánchez va manifestar que «s’ha obert una veda contra la policia» que està posant en dubte la tasca policial. Sobre els incidents de divendres, va determinar que els Mossos haurien de reforçar les zones conflictives de Figueres. «No es pot deixar en mans de les policies locals, perquè no tenen prou eines i personal», va opinar. «Es tracta d’un problema de falta d’efectius que no només tenim a Girona, sinó que patim a tot Catalunya».

En aquest sentit, els últims incidents concentrats a la zona oest del municipi han comportat un augment de la presència policial a la zona. Els Mossos tenen previst intensificar la pressió al lloc amb patrulles de seguretat ciutadana, així com dels antiavalots.