El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha posat en marxa aquest mes un pla pilot de control de les colònies de gats. L'objectiu és frenar la sobrepoblació que genera problemàtiques i garantir el benestar dels animals. A banda d'esterilitzar se'n farà un control. L'empresa Gosbi col·labora regalant l'aliment necessari per a les colònies.

La prova es portarà a terme a Cabanes, Peralada, Lladó, Vilanant, Roses, Sant Llorenç de la Muga, Sant Pere Pescador, Palau de Santa Eulàlia, Bàscara i Navata.

L'any 2019 es va iniciar un estudi per identificar problemes i buscar solucions. Això ha donat lloc a la prova pilot que està en marxa des de l'1 de juny.

Segons remarca el Consell, "els gats urbans que vieun als nostres municipis i a les nostres ciutat han de ser controlats per impedir-ne la sobrepoblació i assegurar el seu benestar".

A Catalunya està prohibit sacrificar animals de compayia i per això la població de gats en espais urbans s'esterilitza. El pla del Consell Comarcal va més enllà. S'identifiquen els exemplars, es desparasiten, marquen i vacunen. També incorpora a llarg termini el desenvolupament d'una plataforma informàtica per a la gestió de les colònies o la formació i organització de les persones voluntàries.

La prova pilot té una durada d'un any. A partir d'aquí s'avaluarà i es prendran mesures definitives. També s'adaptarn a altres poblacions que ho demanin.

Des del Consell Comarcal han explicat que la llei catalana de protecció dels animals estableix en l’article 16.1 que correspon als ajuntaments, o als ens locals supramunicipals en qui ho deleguin, recollir i controlar els animals abandonats, perduts o assilvestrats, a més de controlar els animals salvatges en l’espai urbà. Amb aquest projecte, "el Consell Comarcal proposa una iniciativa innovadora d’identificació individual dels gats de colònia que permetrà fer-ne un seguiment molt acurat" remarquen.

L'empresa altempordanesa de menjar per animals domèstics Gosbi dona suport al pla pilot regalant l’aliment per les colònies de gats gestionades. A les portes d’iniciar la prova pilot, el passat 28 de maig, va fer una primera entrega de vint caixes de pinso.