L’assassí confés que va matar un home a la Rambla de Figueres l’abril de 2019 va assegurar ahir durant el judici que va perpetrar el crim contra un català en un estat de «paranoia» i que «sentia veus». Un jurat popular haurà de decidir si l’acusat és culpable -un fet que cap de les parts discuteix, i, en cas positiu, haurà d’argumentar si quan va perpetrar el crim tenia les seves capacitats mentals i volitives alterades.

La secció tercera de l’Audiència de Girona s’ha fet càrrec d’aquesta causa que s’allargarà durant tota la setmana. La primera declaració va ser la de l’acusat, que primer va dir que no recordava res del dia dels fets perquè havia consumit «tota classe» de drogues. Davant d’això, el fiscal Enrique Barata li va recriminar que digués «tot el contrari» del que havia declarat en seu policial i judicial. «En què quedem, va consumir drogues o no?», va insistir Barata. Després d’una petita pausa sol·licitada per la defensa per parlar amb el seu representat, el processat va canviar de versió i va dir que no havia consumit res. «Per què ara canvia de versió?», li va preguntar el fiscal. «Perdó», va respondre ell. Llavors va explicar amb detalls com va perpetrar el crim, i va assegurar que feia una setmana que ho havia planejat.

«Per què va matar la víctima?», era la pregunta que necessitava ser resolta. «Era al carrer, vaig acudir a serveis socials i a l’Ajuntament per demanar un lloc on viure, i ningú em va ajudar», va contestar el processat. A més, durant aquest temps «no vaig medicar-me». En aquest sentit va argumentar que al centre de salut on va estar internat li van diagnosticar una esquizofrènia paranoide que «no té cura».

El dia dels fets, el 29 d’abril de 2019, el processat va perpetrar el crim després de decidir que «volia matar un català, qualsevol», va indicar l’acusat. Per això, va dirigir-se a la Rambla de Figueres. Un dia abans va anar en un basar a comprar un ganivet. El dia en qüestió, cap a les tres de la tarda, va tenir un conflicte al carrer amb una senyora que va acabar amb una intervenció de la Guàrdia Urbana. «Em va veure agafar el ganivet i li vaig dir que no s’espantés perquè jo no podia matar una dona, sinó que havia de ser un home». Quan els agents van arribar, no van trobar-li cap ganivet perquè el va amagar en uns matolls. Al cap d’unes hores, va anar a la Rambla i va fixar-se en tres homes d’entre 60 i 63 anys que estaven asseguts en un banc. Va sentir que parlaven català, i llavors va veure que un d’ells s’aixecava. S’hi va acostar de pressa i va tallar-li el coll d’una punyalada. «Llavors em vaig asseure en un banc fins que va venir la policia», va dir. «Jo no pensava que aniria a la presó», va dir. I el fiscal va detectar una altra contradicció amb el que havia declarat anteriorment.

«Quan em medico soc una persona normal: soc sociable, tinc amics i no sento veus», va assegurar el processat. A més, també va dir que n’està «molt penedit» i va voler disculpar-se amb la família de la víctima. «Ara no seria capaç de fer una cosa així», va argumentar.

Els dos testimonis que estaven asseguts amb la víctima el dia dels fets van explicar que solien anar habitualment a la Rambla, i van coincidir a dir que l’atac va ser «completament sobtat». De fet, van apuntar que es van adonar que la víctima, un home de 63 anys, havia rebut una apunyalada perquè van veure’s la roba esquitxada de sang. D’altra banda, van dir que no recordaven si el dia dels fets estaven parlant en català o en castellà.

Un assassinat i una temptativa

El processat s’enfronta fins a 25 anys de presó per un delicte d’assassinat amb traïdoria. Per la seva banda, la seva defensa demana que se l’absolgui al·legant que en el moment dels fets l’acusat tenia les seves facultats mentals alterades.

L’acusat ja va perpetrar un assassinat el 2006, quan va matar la propietària del pis on vivia. L’Audiència de Girona va absoldre’l durant el judici del cas l’any 2008 gràcies a un eximent complet d’alteració mental que li va reconèixer el veredicte del jurat popular. Amb tot, se li va imposar una mesura d’internament psiquiàtric de com a màxim 14 anys. A més, segons va explicar el fiscal durant la vista, el 2004 també va ser condemnat per lesions després que se l’acusés d’un delicte de temptativa d’assassinat.

Està previst que el judici s’allargui fins dijous.