Endesa ha adequat una línia de mitjana tensió dins el Parc Natural del Cap de Creus per a protegir l'avifauna.

L’actuació ha consistit en la instal·lació d’elements de protecció i aïllants a dos suports que es troben propers a la zona del far així com al canvi de posició d’alguns elements conductors.

Des de la companyia consideren que l'actuació és important perquè el Parc Natural del Cap de Creus és una zona protegida única en el món, d’alta importància biològica, geològica i paisatgística en la qual es troben espècies com l’àguila cuabarrada, el falcó peregrí o el duc a més d’ocells marins.

La reforma ha consistit a instal·lar a dues torres elèctriques de mitjana tensió diferents elements protectors, com fundes aïllants, just abans i després de la cadena d’aïlladors per tal de reduir el risc elèctric en el moment en què una au aterra en un suport o n’aixeca el vol, ja que a l’estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric.

Les mesures beneficien directament els clients del municipi de Cadaqués perquè sovint els accidents de les aus poden causar interrupcions. Segons la companyia suposa un pas essencial per tal de reforçar la xarxa elèctrica de la comarca i augmentar-ne la seva seguretat i resiliència.

Per les característiques de la zona, les actuacions requereixen d'espectaculars maniobres.

Endesa ha informat que va invertir l’any passat a les comarques gironines més de 211.000 euros en adequar 64 suports, gairebé la meitat de les quals (30) ubicades a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà.

Les altres adequacions es van realitzar a la Cerdanya (12), Gironès (11), Selva (5), Garrotxa (4), Pla de l’Estany (1) i el Ripollès (1). 

Les mesures redueixen el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat i la continuïtat del servei als clients, ja que sovint qualsevol incident amb l’avifauna comporta una interrupció en el subministrament.

"Totes aquestes actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies, de manera que es garanteix l’adaptació de manera urgent d’aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l’avifauna", han explicat. Així mateix, s’estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l’entorn.

Conveni firmat amb la Generalitat de Catalunya

Endesa va signar l'any passat un conveni de col·laboracióamb els departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu comú de mitigar els riscos d’electrocució i col·lisió de les aus a la xarxa elèctrica, especialment d’aquelles espècies catalogades com a amenaçades.

Endesa es compromet a adaptar, adequar i corregir tots aquells suports de línies de mitjana i alta tensió que des de l’any 2014 s’han classificat com a susceptibles de representar un perill per a l’avifauna.

El conjunt d’actuacions es duran a terme en totes aquelles comarques on la Companyia disposa d’infraestructures de transport i distribució i, específicament, en zones d’especial interès per a l’avifauna.

En qualsevol cas, la col·laboració operativa ordinària amb el cos d’Agents Rurals es remunta l’any 2013 com a resultat de la feina d’inspecció de les línies que podien suposar un risc d’electrocució per part d’aquesta agents i la posterior comunicació a la Companyia. Aquesta dinàmica es consolida l’any 2019, s’integra al Pla Estratègic d’Endesa com a Pla d’Avifauna a Catalunya, amb una dotació pressupostària de més de 2 MEUR. El 16 de desembre d’aquest mateix any es crea la Comissió de Seguiment del conveni de col·laboració que acabaria cristal·litzant el 6 d’agost de 2020.