L’Ajuntament de Figueres portarà al ple de juliol la municipalització de la neteja viària. L’equip de govern -format per ERC, PSC, Canviem Figueres i Guanyem Figueres- vol que l’empresa municipal Fisersa assumeixi el servei, com ja ha fet amb l’enllumenat públic. Paral·lelament, treballen en la licitació de la compra de maquinària, que compta amb una provisió de poc més de dos milions d’euros. La internalització del servei, a més, implicarà incorporar més personal i la plantilla -que se subrogarà- passarà dels 30 treballadors que hi ha actualment fins a una cinquantena. La previsió és que la nova gestió estigui en marxa el gener del 2022. El que no anirà a ple, però, serà el nou contracte d’escombraries.

El vicealcalde, Pere Casellas, va anunciar durant l’últim ple que estaven ultimant el nou contracte d’escombraries i que preveien abordar el canvi de gestió abans de l’estiu, però finalment això no serà possible. Lladó va explicar ahir en una trobada amb la premsa que s’està treballant en el nou contracte, però que es tracta d’un tràmit complex i que preveu incloure un servei de recollida «porta a porta» adaptat a una ciutat de les característiques de Figueres i a aspectes com ara a la tramuntana.

L’alcaldessa va recordar també que la ciutat és, a hores d’ara, la única capital de comarca de tot Catalunya que no disposa de recollida de fracció orgànica, i que això provoca que la taxa de reciclatge sigui «molt baixa». Aquest fet, a la vegada, implica una «penalització mol important per a les arques públiques», segons va assenyalar.

Tot plegat, augura una nova pròrroga del contracte -que ja seria la cinquena-, però Lladó ja va avançar que caldrà tenir-ho a punt durant aquest mandat. L’alcaldessa també va carregar contra la falta de planificació quan es va fer la concessió, l’any 2001, i també quan es va acabar, l’any 2016. Des d’aleshores, el servei ja s’ha prorrogat en fins a quatre ocasions, i encara pot ser que s’hi hagi d’acabar afegint una nova pròrroga.

Més personal

En canvi, el que sí que s’aprovarà inicialment serà la municipalització del servei de neteja viària. De fet, l’Ajuntament de Figueres ja compta amb una provisió de 2.090.000 euros de fons per fer front a la compra de maquinària. D’aquesta manera, el servei s’integrarà a Fisersa, que ja gestiona l’enllumenat públic.

El govern municipal preveu que els treballadors que actualment fan la neteja viària s’integrin a l’empresa pública i incrementar la plantilla, que passaria a comptar amb una vintena d’efectius més.

Balanç «positiu» a mig mandat

D’altra banda, Lladó també va aprofitar per fer balanç ahir dels dos anys de mandat del govern quadripartit. L’alcaldessa figuerenca va defensar que, malgrat constar de quatre partits, es tracta d’un govern «cohesionat» i que compta amb objectius comuns. «Serà per tot el mandat», va garantir Lladó. En aquest sentit, va assegurar que el canvi per a la ciutat ha estat «positiu» i que ha permès «desencallar» projectes importants com l’escola Carme Guasch.

Lladó, però, també va admetre que la pandèmia ha tensionat les finances municipals i que ha encarit molts serveis. A tall d’exemple, va indicar que fins ara els casals d’estiu costaven 90.000 euros al pressupost municipal, però que aquest any, amb les mesures de seguretat derivades de la covid-19, ascendeixen fins a 250.000. «I així ens estem trobant amb tot», va afegir.