Roses limitarà l'accés al Parc Natural del Cap de Creus a partir del 15 de juliol i fins al 31 d'agost com havia anunciat. La mesura afectarà els vehicles de quatre rodes i superiors. Hi haurà excepcions per a residents, treballadors o necessitats de serveis. També es restringirà l'estacionament en molts punts del parc. Un equip farà seguiment de les mesures que a llarg termini preveuen un control intel·ligent d'accés al parc. Una empresa de seguretat s'instal·larà al punt de control a l'alçada del mirador de Punta Falconera.

L'Ajuntament està ultimant alguns canvis de circulació, la senyalització informativa, viària i els tríptics informatius per donar a conèixer els canvis.

Entre Punta Falconera i la carretera de Montjoi en direcció ascendent, estarà tallada de dos quarts de deu del matí a dos quarts de cinc de la tarda, cada dia de la setmana. La restricció afecta els vehicles de quatre rodes o superiors. Es permet a motocicletes, ciclomotors, bicicletes i vianants.

La restricció permetrà que els vehicles que hagin de ser desviats per retornar cap a Roses des del punt de control d'accés al Parc, a la carretera de Montjoi, podran circular de manera fluida en sentit descendent cap a l'Almadrava.

Tampoc es podrà estacionar al llarg del tram de pista.

Ambdues mesures se senyalitzaran amb panells informatius de grans dimensions a l'inici de la principal via d'accés al Parc Natural, entre la Gran Via Pau Casals i la carretera de Montjoi.

Un altre canvi afectarà el sentit de la circulació en arribar des de la pista de Falconera al carrer Paul Gauguin, on els vehicles hauran de girar obligatòriament a la dreta per continuar el seu recorregut. "D’aquesta manera es vol evitar una possible saturació de vehicles en el tram de forta pendent del carrer Gauguin que descendeix a l’esquerra", ha informat l'Ajuntament.

La darrera mesura afecta l’estacionament a Falconera, Jòncols, Pelosa i Montjoi que estarà restringit entre les dotze de la nit i les sis del matí.

Excepcions

Hi haurà excepcions per a residents, treballadors d'activitats del parc o els transports a establiments. L'Ajuntament ha informat que estan ultimant uns models de declaració responsable que estaran disponibles al web. En cas de clients d’establiments i d’empreses del Parc, caldrà mostrar la reserva corresponent en el punt de control d’accés.

Díptics informatius i declaracions responsables per a persones autoritzades

Regulació intel·ligent

L'Ajuntament ja està treballant en un pla a llarg termini que inclourà la regulació "intel·ligent" i informatitzada de l’accés al Parc, així com l’adequació d’espais físics d’acord amb les necessitats. El protocol que s’aplicarà a partir del 15 de juliol d’enguany, doncs, es pot considerar una "Fase 0" d’aquest procés més ampli, han remarcat.

S'ha posat en marxa una comissió de seguiment integrada per tècnics i polítics de les diferents àrees municipals que intervenen en l’aplicació del nou pla de mobilitat (Alcaldia, Medi Ambient, Seguretat Ciutadana, Infraestructures i Serveis, Turisme, Promoció Econòmica i brigades municipals, així com el mateix Parc Natural del Cap de Creus), que "té per objecte resoldre possibles incidències i avaluar les mesures que s’implanten aquest estiu".

A més, aquesta setmana s’ha mantingut també una reunió entre Policia Local i l’empresa de seguretat encarregada del punt de control que s’instal·làra a partir del dia 15 a la carretera de Montjoi, a l’alçada del mirador de Falconera, per tal de coordinar criteris i operatius. La contractació d’aquesta empresa ha estat realitzada per part de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, que col·labora en la implementació del pla.

L'Ajuntament ha editat un fulletó en diversos idiomes per informar ciutadania i visitants, en el qual s’assenyalen les condicions d’accés entre el 15 de juliol i el 31 d’agost. Inclou un plànol amb les principals àrees d’aparcament del municipi i amb la ubicació dels serveis turístics que faciliten informació referent al Parc Natural (Oficina de Turisme), o els que ofereixen serveis de transport (tren turístic, parades de taxis i transport marítim de passatgers).

¡