L’operació policial contra les falsificacions amb epicentre a la Jonquera que lidera la Guàrdia Civil, que va començar a finals del 2019 i que la setmana passada va viure la segona fase, ha acabat amb més de 90.000 objectes falsificats comissats per valor de més de 24 milions d’euros.

La setmana passada també es van realitzar vuit detencions i hi ha 33 persones més investigades pel cas. Totes elles formaven part d’una organització criminal dedicada a les falsificacions. Els membres de la banda estan acusats de ser els presumptes autors dels delictes d’organització criminal, contra la propietat industrial i blanqueig de capitals.

La Guàrdia Civil juntament amb Vigilància Duanera es van desplegar el dimecres passat al barri dels Límits i van escorcollar sis establiments, cinc magatzems i dos domicilis de la Jonquera, Torroella i la Bisbal, on van localitzar més 60.000 objectes valorats en 16 milions.

Un aspecte rellevant per la policia és que és una de les primeres operacions contra la falsificació de marques en la qual un jutge s’autoritza el registre domiciliari d’implicats en una estructura delictiva d’aquest tipus. Això, segons la policia, representa un salt qualitatiu en la investigació judicial i policial en delictes contra la propietat industrial.

Dos tipus de falsificacions

Com a resultat dels escorcolls de la setmana passada, els agents han detectat dos tipus de falsificacions: una de gran qualitat procedent de Portugal i que els seus objectes que es podien vendre. I una altra per a la que en la qual els membres del grup criminal servir gènere «neutre» procedent de la Xina i al qual hi havien d’afegir l’etiquetatge, logotips, i signes distintius de marques de reconegut prestigi.

L’inici d’aquesta operació, anomenada «Frontcopy», és de finals de l’any 2019 la Guàrdia Civil de Girona va rebre la denúncia del representant legal d’una associació que vetlla pels drets de propietat industrial de diferents marques legals. Aquesta els posava de manifest que, en diversos establiments de la Jonquera i al barri dels Límits, s’hi venien productes que reproduïen i/o imitaven de manera no autoritzada algunes de les marques a qui aquesta associació representa.

Davant d’aquests fets, la Guàrdia Civil va iniciar una investigació sota la direcció del titular del jutjat d’instrucció número 4 de Figueres. Aquesta va permetre determinar que, a més de la venda de productes falsificats en alguns establiments comercials, tota la infrastructura que envolta aquesta activitat estava sota les regnes d’una organització criminal estructurada i definida.

A conseqüència de la investigació i resultats de l’explotació de l’operació Frontcopy, en les seves dues diferents fases, es conclou que el gènere falsificat pot ser catalogat de dos tipus.

Paqueteria des de Portugal

La primera que es fa en origen a Portugal i en la qual no cal cap tipus de manipulació i arribava a punt a la Jonquera per a la seva venda. Uns productes que eren rebuts pel comprador i futur venedor a través de paqueteria transportada per diferents empreses de missatgeria, desconeixedores d’aquesta operativa delictiva.

La segona tipologia consisteix en la compra del que s’anomena «gènere neutre», és a dir, samarretes, sabatilles, xandalls, entre d’altres. I d’altra banda l’adquisició de logotips i signes distintius de marques de renom, que són afegides a aquestes peces i altres productes. Tant les peces de vestir com els logotips i signes distintius de grans marques tindrien el seu origen a la Xina.

Policies i organismes

Aquesta operació policial ha tingut caire internacional, ja que ha anat a càrrec de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona però també ha comptat amb el suport d’EUROPOL, Gendarmeria Nacional Francesa, la Unitat d’Acció Fiscal de la Guarda Nacional Republicana de Portugal, Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT), Inspecció de Treball de la Seguretat Social (ITSS), Inspecció de Sanitat i Consum de la Generalitat de Catalunya, AUTORITATS de Segurança Alimentar i Econòmica (ASAE) de Portugal, US Customs and Border Protection (CBPO) i el Departament de Seguretat Nacional (HSI) dels Estats Units, així com pèrits de les marques Andema I REact Spain.