La colla gegantera de Roses, que durant tants d’anys ha estat l’encarregada de vetllar per la conservació dels gegants locals, rebrà un homenatge durant la festa major. Concretament, rebrà una de les majors distincions que pot atorgar el municipi: la Dracma. D’aquesta manera es vol agrair i reconèixer públicament la seva feina de conservació d’aquests elements tan populars i la seva implicació en la vida social de la població.

La Dracma de Plata s’entregarà durant un acte inclòs a la programació de la Festa Major. Serà el 15 d’agost a les dotze del migdia al Teatre Municipal.

Els gegants de Roses van néixer l’any 1994. Les seves emblemàtiques figures que han participat en nombrosos actes festius i cercaviles representen un pastor i una sirena, inspirant-se en la sardana de Joan Maragall, segons la qual aquests dos personatges són els responsables de la creació llegendària de l’Empordà.

La construcció dels gegants va ser possible gràcies a una parella d’avis que van pagar-los a canvi que portessin els seus noms: Quimet i Demètria. En no tenir fills, volien deixar un rastre a la vila de Roses. Els gegants van ser batejats durant la Diada de Sant Jordi de 1994. Els dos mesuren aproximadament uns 3,5 metres d’alçada i pel que fa al pes, en Quimet pesa 44 kg i la Demètria, 56 kg.

La Colla Gegantera de Roses és des de fa anys l’entitat encarregada de dur arreu de la Demètria i en Quimet, geganta i gegant de Roses, i de participar i amenitzar, juntament amb els gegantons Norfeu i Meniró, els capgrossos i la colla de grallers i percussió, en les cercaviles i festes de la vila.

Segons va explicar fa uns dies el regidor de Festes i Cultura, Èric Ibáñez, durant l’anunci d’aquest reconeixement, la voluntat és distingir públicament l’entitat que, a més, acaba de complir 25 anys d’història. «Al llarg de tots aquests anys, els seus integrants no han dubtat ni un moment a participar en totes les celebracions i on se’ls ha demanat», va afirmar Ibáñez, que va afegir que «són indispensables a la Festa Major, on en Quimet i la Demètria són ja dues figures icòniques». Participen en altres celebracions. El regidor va remarcar igualment que és una entitat «especialment arrelada a la vida i a la cultura popular rosinques».

A les cercaviles de Roses, acompanyen la parella de gegants dos gegantons, en Norfeu i en Meniró, i quatre capgrossos. La colla de grallers i percussió també juguen un paper molt important en les trobades de gegants, ja que donen molt ritme i fluïdesa als esdeveniments.

En els seus inicis, l’Empenta Jove, una colla de joves de Roses, es va fer càrrec dels gegants i els van dur a diferents localitats de Catalunya. Uns anys després, l’actual colla va agafar el relleu. La colla gegantera té més de 100 socis que passegen els gegants per la vila i arreu de Catalunya -i inclús a l’estranger-, amb la companyia d’altres colles geganteres del país.

Aquest serà un dels actes de la festa major de Roses que tindrà lloc del 6 al 15 d’agost amb un programa molt variat amb actes per a tots els públics.