L’equip de govern de Figueres ha aprovat una nova pròrroga del servei de recollida d’escombraries per un any més. Ho ha fet amb els vots en contra dels dos grups de l’oposició (Junts per Figueres i Ciutadans) i per cinquena vegada des que va acabar la concessió amb l’empresa mixta Ecoserveis, l’any 2016. La mesura servirà al govern municipal per guanyar temps i definir la fórmula per a un nou sistema «porta a porta». La pròrroga també inclou el servei de neteja viària, que s’ha acordat municipalitzar però que encara no té la tramitació enllestida. Precisament, el ple també ha aprovat una modificació de crèdit per complementar la partida de neteja viària amb 106.000 euros més.

La concessió va acabar fa cinc anys i des d’aleshores no s’ha aconseguit tirar endavant un nou concurs. L’únic intent va acabar amb l’adjudicació anul·lada per part del Tribunal Català de Recursos Contractuals, l’any 2019. Des d’aleshores, no s’ha fet cap nova licitació i s’ha anat prorrogant el servei. Durant aquest temps, però, s’ha tret a concurs i adjudicat el servei de conservació i manteniment dels espais verds a una nova empresa i s’ha municipalitzat el servei d’enllumenat, tots dos fins fa poc a mans d’Ecoserveis.

Municipalitzar la neteja viària

També s’han iniciat els tràmits per municipalitzar la neteja viària però encara no s’han enllestit. Per això, la pròrroga també inclou aquest servei per al qual, a més, s’ha aprovat una modificació de crèdit per injectar-hi 106.000 euros més. «L’objectiu és que la ciutat estigui neta i sigui còmode», va dir l’alcaldessa, Agnès Lladó, durant el ple.

Lladó va afegir que havien d’aprovar la pròrroga per «responsabilitat» i perquè es tracta d’un servei essencial que cal continuar prestant. Va remarcar, però, que el govern municipal està «treballant» per definir el nou sistema de gestió de residus. «Hem de seguir endavant, no ens podem quedar sense aquest servei», va insistir.