L‘Ajuntament de l’Escala posa en marxa aquest mes les primeres activitats del programa de participació ciutadana que preveu la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Aquestes primeres accions inclouen una assemblea pública, una enquesta online i tres tallers participatius.

El procés participatiu pretén incorporar criteris, valoracions i opinions ciutadanes en el desenvolupament d’un projecte cabdal que definirà com ha de ser l’Escala dels propers 30 anys.

Durant dues setmanes, s’aniran projectant a través de Canal 10 Empordà diversos vídeos que expliquen la importància de la redacció d’un nou POUM i conviden als escalencs i les escalenques a participar a les diferents accions de participació previstes.

El tret de sortida d’aquest programa de participació ciutadana el donarà l’Assemblea Participativa que està prevista pel 23 de setembre (Sala Polivalent, 19.30h), en la qual s’exposarà quins són els treballs que s’estan desenvolupant referents al nou pla general i quines són les accions previstes a nivell de participació ciutadana.

L’Assemblea està oberta a la ciutadania en general (representats associatius i persones a títol individual que hi vulguin assistir), regidors i personal tècnic de l’Ajuntament. Les sessions de l’assemblea s’han d’entendre, no tant com espais de deliberació −més pròpia dels tallers participatius previstos−, sinó més com a accions de transparència i d’informació sobre el projecte de planejament en general, i sobre el programa de participació ciutadana en particular.

Per recollir les aportacions de la ciutadania i complementar l’anàlisi diagnòstic fet pels tècnics que estan treballant en la redacció del nou POUM, en aquesta primera fase anterior a la redacció de l’avanç de nou planejament estan previstes diverses accions.

D’una banda, a partir del 24 de setembre, i fins al 28 d’octubre, s’activarà una enquesta online a la web del POUM (poum.lescala.cat), on es pot trobar tota la informació que van generant els treballs de redacció del nou POUM, entre els quals tots els estudis de diagnòstic previs.

De l’altra, s’han programat un total de tres tallers participatius temàtics en aquesta fase de definició de criteris i objectius del nou planejament, els quals tractaran sobre l’aspecte social, l’econòmic i l’urbà-territorial. Aquests estan previstos, respectivament, pels dies 14, 21 i 28 d’octubre.

Tant per assistir a l’Assemblea com als tallers, caldrà inscriure’s prèviament a través de la pàgina web inscripcions.lescala.cat.

Els tràmits pel nou POUM es van iniciar el 7 de març de 2016, quan el Ple de l’Ajuntament de l’Escala, va acordar iniciar el procés. L’extens treball d’analisi i diagnosi sectorial i els darrers dos anys de pandèmia, han fet que la tramitació estigui sent més lenta del que s’havia previst inicialment.