Més de 50 activitats de diferents disciplines artístiques conformen la programació d’una edició especial del Festival Terra de Trobadors, que se celebrarà els dies 10, 11 i 12 de setembre, amb el lema Fam, pesta i epidèmies: Lo bon any primer i marcada per la pandèmia en tots els sentits. «Els trets característics del Festival com són el sopar medieval, el mercat, les cercaviles i les tavernes de les entitats han quedat excloses de la programació d’aquesta edició, per evitar les aglomeracions», destaca el director artístic Guillem Fernández-Valls. Teatre, música, circ o dansa, recreacions històriques, combats de cavallers, conferències, concerts i altres propostes són el gruix d’una programació reduïda, però igualment atractiva, tal com van destacar a l’acte de presentació l’alcalde, Salvi Güell; la regidora de Cultura, Xon Hugas, i el director artístic del Festival. Des del moment que la coordinadora va decidir tirar endavant el festival aquest setembre, s’ha treballat en la seva adaptació a la situació actual mantenint l’essència de Terra de Trobadors.

Així doncs, s’han ideat activitats de curta durada i simultanis que permetin als visitants gaudir de diferents espectacles en un dia. L’aforament serà limitat, amb capacitat entre 30 i 500 persones depèn de l’espai. També hi haurà control d’accés i caldrà reservar entrada per assistir a les activitats. La situació actual de la pandèmia provocada per la covid-19 ha inspirat la temàtica d’aquest 2021 del festival, basada en la situació viscuda a mitjans del segle XIV a Europa i caracteritzada per un seguit de successos que van comportar efectes devastadors en la població. Una onada de fred glacial, una producció d’aliments estancada o l’arribada de la pesta negra i altres malalties van desencadenar una forta crisi. A la Corona d’Aragó, aquesta època de crisi, passà a l’imaginari col·lectiu com Lo mal any primer.

Els organitzadors expliquen que, amb la intenció d’oferir una imatge positiva i de superació de la crisi, de la mateixa manera que ara estem superant a poc a poc la pandèmia de la covid-19, el lema del Festival és «Lo bon any primer», per tal de mostrar la capacitat d’adaptació, de col·laboració i les ganes de recuperar i tirar endavant un festival d’aquestes característiques. Un cop més es fa notar la forta implicació dels veïns del municipi, que ja han esgotat les localitats de molts espectacles des que es van publicar al web del Festival.

Espectacle inaugural

En aquest sentit, les recreacions històriques de l’esdeveniment, com són sobretot les protagonitzades per les entitats, giraran entorn d’aquesta temàtica en una època històrica que se situa a mitjans del segle XIV (1348) amb l’Infant Ramon Berenguer (1342-1364) com a Comte d’Empúries i Pere III el Cerimoniós (1336-1387) rei de la Corona d’Aragó. Així, l’espectacle inaugural, d’aquest divendres, que serà un concert a càrrec de la companyia Subitüs, el torneig de cavallers, que es manté amb una única sessió el dissabte, a càrrec del Grup Cavallista de Castelló d’Empúries; el despertar de les bruixes o la batalla campal, amb Despertaferro i Arquers del Comtat, estaran contextualitzats en aquesta època.

De la mateixa manera, el Cicle de conferències Miquel Pujol Canelles, organitzat conjuntament pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i per l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, versaran sobre la temàtica escollida per a l’ocasió. «Seguim molt contents i satisfets de la col·laboració amb la Universitat de Girona, que ens permet donar un caire acadèmic i universitari al festival, i presentar una nova entrega de la revista Mot so razo en format digital» explica Jordi Canet, tècnic responsable del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, segle XIV.