La plataforma contrària al parc eòlic marí del golf de Roses, Stop Macro Parc Eòlic Marí, insisteix en "fort impacte" que el projecte tindrà al territori i avisa que no abandonaran la lluita fins que s'aturi.

De fet, l'entitat ha anunciat que, si cal, aniran als tribunals.

L'entitat ha presentat al·legacions al tràmit de consulta i informació dels Plans d'Ordenació de l'espai marítim (POEM) i a l'Estudi d'Impacte Estratègic.

En un extens document, que compta amb onze informes d'experts mediambientals, reclama que es tregui el cap de Creus de la mapa de zones prioritàries pel "risc evident" que suposaria el desenvolupament d'aquesta energia pels valors ecològics de la zona.

Per oposar-se al projecte i reclamar un nou model d'implantació de renovables, a més, han organitzat un acte unitari aquest dissabte a Roses, on faran una performance reivindicativa. Els opositors, a més, interpel•laran a la Generalitat perquè " es posicioni".

Ara, s'ha obert el període de consulta i informació publica del projecte de Reial Decret pel què s'aproven els plans i l'Estudi Ambiental Estratègic dels mateixos. L'entitat, juntament amb l'associació d'empresaris Roses-Cap de Creus, hi ha presentat al•legacions.

Els opositors insisteixen que l'anàlisi de riscos sobre els possibles impactes sobre el medi ambient, en relació al desenvolupament. En relació a això, remarquen que tot i que la zona no forma part d'espais protegits, es troba en un espai proper i té un "alt valor per a la conservació de la biodiversitat i és de gran importància ecològica, per la presència d'espècies animals, la flora i per la influència de la denominada ploma del Ródano, que aporta nutrients a la zona a través del flux de corrent del Nord que recorre tota la plataforma continental catalana".

D'altra banda, argumenten que l'estudi i el POEM vulneren el principi de precaució i reiteren que la tecnologia per desenvolupar el sector eòlic marí a través de parcs flotants és "encara incipient". A més, valoren negativament que s'hagi fet una avaluació ambiental estratègica única per al conjunt de demarcacions marines i defensen que se n'hauria d'haver fet una d'específica per a aquesta zona.

Per tot plegat, reclamen que se suprimeixi la zona de la proposta de POEM i que en el document definitiu que aprovi el govern de l'estat espanyol no s'hi inclogui.

Un pas "important"

L'advocat i assessor de la plataforma, Xavier Soy, ha avisat que es tracta d'un tràmit important perquè, un cop el Ministeri resolgui les al•legacions, es portarà al Consell de Ministres el document definitiu. Un document que, insisteix, inclourà o no la zona dins el mapa d'espais prioritaris i això implicarà que el parc eòlic projectat al golf de Roses pugui fer-se o no. "Si s'aprova haurem d'anar als tribunals presentant un contenciós administratiu al Suprem", ha dit.

En aquest sentit, ha remarcat que mentre no hi hagi una aprovació definitiva de la proposta els promotors del projecte no el poden presentar formalment. "Estarem atents i en farem el seguiment", ha afegit.

"L'Empordà no ho pot pair"

El vicepresident de l'entitat, Jordi Ponjoan, per la seva banda, ha assegurat que, segurament, "estem davant de l'experiència que més impacte tindrà sobre l'Empordà". "L'hem de defensar amb totes les nostres forces i arribarem als tribunals", ha afegit. En aquest sentit, també ha dit que no estan en contra dels projectes d'energies renovables, al contrari. "Calen projectes, el que no volem són macroprojectes que l'Empordà no pot pair", ha remarcat.

Finalment, la biòloga, paisatgista i vocal de la plataforma, Anna Zahonero, ha insistit que el projecte tindria un gran impacte sobre la biodiversitat de la zona, sobre les aus, cetacis i altres espècies. "El que diem és que el parc no es pot fer des del punt de vista del principi de precaució", ha afirmat. En relació a això, ha afegit que no s'ha avaluat correctament aquest impacte. "Estem davant d'una situació que no podem acceptar, sobretot perquè tenim alternatives", ha conclòs.

D'altra banda, l'entitat ha anunciat que es dirigirà per carta a diversos departaments de la Generalitat. Entre ells, Acció Climàtica, Territori i Medi Ambient per tal que es "posicionin" en relació al projecte.

Et pot interessar:

Acte unitari a Roses

L'entitat també ha presentat l'acte unitari que se celebrarà aquest dissabte a la tarda a Roses i que compta amb el suport de diverses entitats ecologistes i dels vuit ajuntaments afectats. Es tracta d'una performance reivindicativa que es farà a l'exterior de la Ciutadella sota el lema 'Renovables sí, però així no!'.