Bones notícies pels productors i pels amants del vi. Aquest any la verema serà de bona producció i d’una bona qualitat. Sempre pendent del cel i de les incidències climatològiques per poder aconseguir el fruit final: una bona verema que doni bons vins. Doncs aquest any, sembla que tots els indicadors apunten a ser optimistes. Catalunya i per extensió les comarques gironines gaudiran d’una bona campanya.

L’estiu ha estat sec i això ha influenciat en la mida del raïm, però durant les darreres setmanes el ritme de precipitacions ha augmentat en alguns territoris el que fa que aquelles varietats que es recullen més tard n’hagin sortit beneficiades de manera especial. La DO Catalunya preveu que aquesta temporada obtindrà una verema amb bona producció i de qualitat. La campanya va començar la segona meitat del mes d’agost i s’allargarà fins a la primera quinzena d’octubre, i fa uns dies les dades apuntaven que els cellers de la DO Catalunya havien veremat ja més de 17 milions de quilos de raïm, fet que representa un 53% de la producció de l’any passat, que va ser curta, i un 38% respecte a la mitjana dels darrers cinc anys.

Es preveu una producció habitual pel que fa a la quantitat, exceptuant l’àrea del Penedès, on seria inferior. S’estan produint algunes incidències aïllades de malura, afectant sobretot a la varietat chardonnay, i alguns focus puntuals de podridura amb els macabeus, però tot i això la qualitat es preveu bona.

La sortida de raïms ha estat bona, però serà la disponibilitat hídrica la que determinarà el volum final de producció. A banda, la verema d’aquest any mostra uns grans més aviat petits.

Pel que fa al raïm blanc, les principals varietats que ja s’estan veremant són el chardonnay, la garnatxa blanca, el macabeu i el moscatell d’Alexandria. En el cas del raïm negre, es treballa amb el merlot, l’ull de llebre i la garnatxa negra

L’hivern va transcórrer amb les temperatures previstes exceptuant el mes de febrer, que es va presentar més càlid de l’habitual, fet que va afavorir un petit avançament de la brotada. L’estiu, però, no ha estat tan càlid, i això ha corregit la brotada i fins i tot ha provocat un retard final de les varietats més primerenques, de quatre a cinc dies respecte a la data d’inici del 2020. L’onada de calor de mitjans d’agost va contribuir a reduir lleugerament aquesta diferència.

Pel que fa a la pluja dels darrers dies d’agost, va accelerar l’entrada dels macabeus i va ajudar a incrementar la producció d’aquelles varietats més tardanes. En termes generals, les precipitacions s’han situat sobre la mitjana o lleugerament per sota, excepte a les zones del Penedès i l’Empordà, on sí que s’hi ha patit sequera. Això no obstant, a l’Empordà hi ha hagut algunes nits més fresques i també algunes pluges que els experts consideren que farà augmentar les perspectives de millorar la verema. Tot plegat, el resultat el tindrem d’aquí a un temps a la taula.