Abans de començar a servir un vi, és imprescindible tenir molt en compte la temperatura idònia a la qual ha d’estar cada tipus de vi en el moment de consumir-ho. Si volem triomfar a la taula i demostrar tenir aptituds de ser un bon somelier podem seguir aquests consells que ens aniran molt bé. Tan important és disposar d’un bon vi i de qualitat com servir-lo correctament. Els vins blancs secs i els rosats: entre 8 i 12 graus; Els vins blancs dolços i cava: entre 6 i 8 graus i els vins negres: entre 15 i 18 graus. En el mercat hi ha diversos elements que ens ajuden a comprovar les temperatures dels vins. També hi ha recipients i neveres que permeten una conservació idònia per a cada vi. Són passos previs de gran importància per poder gaudir d’un resultat final de nivell.
Un cop el vi compleix aquests requisits, es procedirà a servir-lo. Aquí tenim un decàleg de consells que ens poden servir. Els deu passos a seguir serien els següents:
- El primer que haurem de fer és presentar el vi al comensal o amfitrió, mostrant-li l’etiqueta perquè comprovi que el vi correspon al sol·licitat (vinya, any, etc.). Amb això ens evitarem errors, però també sorpreses desagradables quan haguem de pagar.
- Un cop es dóna l’aprovació, es procedirà al destapament de l’ampolla, sempre en presència dels comensals. L’ampolla ha d’estar sobre la taula, amb l’etiqueta sempre de cara.
- Es talla la càpsula amb l’ajuda de la navalla del llevataps, i sempre girant la mà i no l’ampolla.
- S’introdueix el llevataps, ben al centre del suro i sense arribar a perforar-lo.
- En retirar el suro, procurar no fer cap mena de soroll, i deixar-lo en la taula, en el platet habilitat per a ell. Quan l’ampolla és un reserva, s’aconsella a més, que una vegada es treu el suro, es presenti també al comensal perquè comprovi la seva autenticitat. Fins i tot pot haver algun comensal que el vulgui guardar com a record o bé perquè col·lecciona taps, una afició molt estesa.
- Netejar amb el tovalló la boca de l’ampolla.
- En alguns restaurants veurem com rebutgen el principi del vi per tal d’evitar possibles restes del suro que hagi pogut caure durant el destapament. Trobar-se un tros de suro a la boca en un vi o qualsevol altre beguda sempre és molt desagradable.
- Servirem una petita quantitat a l’amfitrió o a la persona que sol·liciti provar-lo, procurant al final, donar un quart de volta a l’ampolla per a tallar la gota i evitar que taqui les estovalles.
- Obtingut el vistiplau, s’ha de continuar servint als altres comensals, sempre començant per les dones i finalitzant per l’amfitrió. Les copes han d’omplir-se aproximadament una tercera part, just fins que comença l’amplària d’aquesta.
- Un cop estigui tothom servit, deixar l’ampolla damunt la taula (si és negre) o dins de la glaçonera si és blanc o rosat.
Són deu consells que si els portem a la pràctica segur que acabarem triomfant i ens convertirem en un tot un somelier.