En el marc de la III Jornada Científica de la Càtedra Oceans i Salut Humana (Mar, Salut, Ciència i Societat) que va tenir lloc diumenge a Roses, científics del CSIC, la UdG i la UB van mostrar com la biodiversitat marina es pot veure greument afectada pels megaparcs eòlics marins, com el que un consorci d’empreses voldria construir a Cap de Creus i Golf de Roses. Aquest megaparc eòlic se situaria entre els més grans de la Mediterrània -més de 60 aerogeneradors comptant les dues fases previstes de desenvolupament del parc-, amb unes dimensió molt grans en comparació amb les proves pilot que s’estan fent al Mediterrani francès, que només compten amb dos o tres aerogeneradors. El debat posterior amb responsables de la Generalitat de Catalunya, el Parlament de Catalunya i la societat civil ha permès un debat sobre aquests impactes.

Acord per la preservació

Vistos els potencials impactes ecològics dels megaparcs eòlics marins a la Mediterrània que els científics estan estudiant, tots els participants al debat varen estar d'acord en que la preservació de la biodiversitat marina és la primera prioritat. La Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnadas, va admetre que aquests megaparcs eòlics poden malmetre la biodiversitat marina i que la Generalitat no s’ha posicionat amb cap sí rotund al megaparc eòlic marí de Cap de Creus/Golf de Roses.

Et pot interessar:

Tot i què el projecte de megaparc eòlic Tramuntana encara no ha estat aprovat, el Director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela, assegura haver tramés als promotors del parc eòlic les seves preocupacions.

Segons els científics, no s’ha dedicat prou atenció als riscos ambientals, a diferència dels beneficis que han estat «àmpliament» publicitats. L’enorme biodiversitat de la zona de cap de Creus i golf de Roses, que pot arribar a acollir fins a un 50% de la diversitat d’espècies de la fauna del mediterrani occidental podria estar en risc.