Els Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Afers Interns (DAI) han detingut un veí de Llers, exescorta de Leo Messi, per pertànyer a una xarxa d'extorsió. Es tracta de Marc Fortiana, mosso d'esquadra en excedència, que va ser detingut dijous juntament amb tres agents més del cos. Estan acusats de ser presumptes autors de delictes de suborn, realització arbitrària del propi dret, robatori amb força i revelació de secrets. 

El jutge va decretar ahir a la nit la llibertat provisional per als quatre detinguts. També han quedat en llibertat provisional els altres dos detinguts en el cas.  Segons ha informat el TSJC, aquets dos detinguts han pres declaració davant del jutge aquest dissabte al matí. Els dos investigats s'han acollit al seu dret a no declarar i el jutge n'ha decretat la llibertat provisional i que estiguin a disposició del jutjat quan siguin requerits.La Divisió d'Afers Interns (DAI) va fer aquestes dues detencions aquest divendres. Es tracta de persones relacionades amb l'empresa de seguretat del suposat cap de la trama, que és un mossos en excedència que també havia estat bomber. En el cas de Fortiana, previ pagament d’una fiança de 85.000 euros i la prohibició de sortida del territori.

Fortiana va demanar una excedència del cos per muntar una empresa de seguretat privada, Double Group. Es tracta d’una empresa especialitzada a protegir a personalitats VIP, un concepte que inclou des de xeics àrabs a jugadors de futbol. «La nostra funció és d’acompanyants. Assessorem i ajudem. Podem portar les bosses d’anar a comprar si fa falta o aconseguir una llotja per a un Barça-Madrid o taula en El Celler de Can Roca. Som sobretot conseguidores», assegurava el 2018 en una entrevista a El Periódico. El servei del qual més presumia Fortiana en aquesta entrevista era el que va prestar a Leo Messi en un viatge que l’estrella mundial va realitzar a Egipte el 2016.

Les detencions es van produir dijous a la nit a Barcelona,​​Santa Perpètua de la Mogoda i Montcada i Reixac. També es va realitzar una entrada i registre en una empresa de seguretat Barcelona, propietat de Fortiana, i ahir van detenir dues persones relacionades amb aquesta entitat, que és el focus de la investigació .

La policia no descarta més detencions, segons va avançar La Vanguardia. De moment, ahir mateix la Direcció General de la Policia va anunciar que ha obert un expedient disciplinari als quatre mossos detinguts, i als tres agents en actiu se’ls ha suspès de funcions com a mesura cautelar. 

Contractacions prohibides

Fortiana presumeix habitualment de contractar per als serveis de la seva empresa agents dels Mossos d’Esquadra en actiu, cosa que està prohibida. Però a més d’haver incomplit el règim intern d’incompatibilitat, els tres agents arrestats per «treballar» per a Fortiana són sospitosos dels delictes de suborn, revelació de secrets, robatori amb força i realització arbitrària del propi dret. Això últim significa que, en alguna ocasió, haurien actuat al marge de la justícia i pel seu compte -recorrent a la violència o la coacció- per a resoldre algun problema que hagués sorgit durant el servei de Double Group. 

Exbomber i cantador de la Quina

«Amb 14 anys ja volia ser bomber. I ho vaig aconseguir. Després em vaig fer mosso i vaig ingressar en el grup especial Arro. Un conegut em va parlar d'aquest món, en el qual es necessiten policies experimentats. Em vaig treure el títol de director de seguretat a la Universitat de Girona i vaig muntar la meva empresa», assegurava een l’entrevista a El Periódico. 

El mosso en excedència detingut per Afers interns del cos policial és conegut a la seva localitat de naixement, el municipi empordanès de Llers. Concretament per ser la veu d'un acte popular: la Quina que se celebra durant les festes de Nadal. Es tracta d’una de les quines més popular de la comarca i que aplega centenars de persones cada dia que se celebra. 

En aquesta entrevista, Marc Fortiana explicava com havia aconseguit arribar a fer serveis d'aquesta tipologia i les seves metes personals que l'havien portat a ser bomber, ara mosso en excedència i a dedicar-se a la seguretat privada.

«Amb 14 anys ja volia ser bomber. I ho vaig aconseguir. Després em vaig fer mosso i vaig ingressar en el grup especial Arro»

"Amb 14 anys ja volia ser bomber. I ho vaig aconseguir. Després em vaig fer mosso i vaig ingressar en el grup especial Arro. Un conegut em va parlar d'aquest món, en el qual es necessiten policies experimentats. Em vaig treure el títol de director de seguretat a la Universitat de Girona i vaig muntar la meva empresa.", assegurava en el rotatiu.

El "cantador" de la Quina

El mosso en excedència detingut per Afers interns és conegut a la seva localitat de naixement, Llers, per ser la veu d'un acte popular: la cantada dels números de la Quina durant les festes de Nadal. Una quina que aplega centenars de persones cada any a la localitat de l'Alt Empordà.

En aquesta imatge de fa dos anys, es veu a Fortiana "cantant" els números de la quina.