La Diputació de Girona ha començat els tràmits per a els expropiacions necessàries per a la construcció de la variant de Vilafant.

La plataforma contrària al projecte, No a la Variant de Vilafant, que agrupa veïns i entitats, denuncia que s'ha portat a terme sense resoldre prèviament els recursos.

L'ens provincial va convocar dilluns les persones propietàries de les finques afectades pel projecte de millora de la carretera GIP-5129, entre Vilafant i Borrassà.

Van portar-se a terme les sessions per a l'acta prèvia de l'ocupació de les finques, l'inici del tràmit expropiatori.

Els veïns exigeixen l'aturada del procés i estan valorant interposar recurs per la via contenciosa administrativa per aturar el projecte i que es replantegi amb un altre de menor impacte.

Greus deficiències en la tramitació

Els propietaris més afectats i amb el suport d'entitat com Els Amics del Manol, Salvem Siurana, Iaeden-Salvem l'Empordà i ANG denuncien les "greus deficiències" en la tramitació de l'obra i alerten de la dubtosa necessitat i dimensió, l’indefensable dispendi econòmic i la inexplicable motivació davant la crisi climàtica i els objectius de mobilitat sostenible presents. 

Els afectats van demanar la nul·litat del procés perquè durant bona part de l'acta, l'alcaldessa, Consol Cantenys, estava absent i la seva presència o la del regidor en qui hagués delegat era imprescindible per a realitzar-la, diuen les entitats. Un mostra, diuen, del tràmit "barroer i dèspota que s'està seguint".

A més, creuen que la manera d'actuar de la Diputació genera indefensió entre qui ha interposat recurs potestatiu de reposició al projecte i un altre recurs a l’exposició pública de béns i drets afectats d'aquest.

Els tràmits continuen sense que s'hagi rebut resposta.

"Ens sembla una falta de respecte cap als veïns de Vilafant no escoltar la seva opinió, expressada al Consistori municipal, en què es va aprovar, en l’última sessió plenària, una moció per aturar el projecte i estudiar les opcions de millora de la carretera, donat que s’ha tramitat com una millora i es tracta d’una variant, un nou tram d’una carretera existent" han apuntat els afectats.

 La Plataforma No a la variant de Vilafant va presentar un Manifest contra la variant, i va iniciar, fa dues setmanes, una campanya de recollida de signatures a la plataforma change.org (https://chng.it/TtMv95Km) i també presencialment en diferents actes públics i trobades, i ja en comptem 393 a la plataforma digital i 70 en paper.