L'Ajuntament de Castelló d'Empúries treballa en un projecte per crear horts comunitaris ecològics.

La iniciativa pretén posar a disposició dels veïns els horts per treballar-los.

En un principi hi hauran 12 parcel·les de 72 m2 que es posaran a disposició de les persones del municipi que ho sol·licitin. Per regular aquesta cessió d’ús, s’ha redactat un plec de clàusules que ha de regir l’ús i l'adjudicació dels horts comunitaris.

Les parcel·les dels horts ja estan gairebé a punt i es preveu que a principis del 2022 ja se'n pugui començar a fer ús. Anna Massot, regidora de Benestar Social i Famílies, ha afirmat que "estem molt il·lusionats amb aquest projecte perquè a part dels horts, i d’una vessant pedagògica important, preveiem també que s’hi desenvolupin altres activitats que fomentin la consciència social i mediambiental”.

Perquè a banda de conrear-los, un altre dels objectius és la creació d’un espai en el qual es puguin portar a terme projectes de formació reglada com podria ser: un Pla de Transició al Treball (PTT), la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) o Cicles formatius. Aquest any s’ha iniciat un nou PTT d’auxiliar de vivers i jardineria que ja podria fer ús d’aquest espai per a posar en pràctica els aprenentatges o fer-ne ús com a recurs pedagògic.  

També es pretén disposar d’un espai d’horticultura didàctic i pedagògic per poder desenvolupar-hi visites guiades a escoles o altres tipus de grups i visitants. 

L’espai que s’ha escollit per desenvolupar aquest projecte, després de fer una recerca en col·laboració amb el departament d’urbanisme de l’Ajuntament, és una finca rústica que es troba als Horts del Molí del terme municipal.

Un contracte de lloguer amb opció de compra que es va formalitzar fa uns mesos.

L'Ajuntament ha informat que l'espai s’ha cregut idoni tant per les característiques com per la seva ubicació, doncs es troba molt a prop de l’aparcament de la Farinera, amb capacitat per a turismes però també per a autobusos de grups escolars; molt proper també a altres recursos municipals amb els quals es pot complementar com L’Ecomuseu Farinera, l’Escola Joana d’Empúries o l’Institut i la Biblioteca Municipal, entre d’altres.

Un altre dels avantatges d’aquesta finca és l’accés per a maquinària agrícola i vehicles, així com la facilitat per a l’accés de persones amb mobilitat reduïda.

Pel que fa a les particularitats de la finca, cal destacar que disposa d’unes construccions o “casetes”, que permetrien guardar tots els materials i eines necessàries per al desenvolupament de l’activitat sense necessitat de construir una estructura nova. Les condicions per al rec i per portar a terme l’activitat també són les adequades ja que la finca sempre s’ha destinat al conreu hortícola.