L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'alerta per sequera dels 22 municipis de l’Alt Empordà. S'ha comunicat a les poblacions que s'han d'aplicar restriccions. Entre altres, es limita l'abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia; limitacions en regs i jardins o la prohibició de l'ús de l'aigua per a neteja de jardins o fonts ornamentals.

Les poblacions que s'abasteixen del pantà de Darnius-Boadella, que està al 38% de la seva capacitat, tenen garantit l'abastament domèstic un any.

Les poblacions afectades per l'alerta són: Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

S'abasteixen de l’aqüífer del Fluvià Muga que per la falta de pluges dels darrers mesos, compta amb unes reserves d'aigua que estan per sota dels 16 metres sobre el nivell del mar (concretament avui se situa al voltant dels 15,4 metres). Tot i que aquesta no és la cota més baixa a la que ha arribat l’aqüífer (en el 2009 va estar a un nivell de 14,5 metres), l'ACA ha informat que s'ha declarat l’estat l'alerta, tal com estableix el Pla de Sequera, amb l’objectiu d’anticipar-se a un episodi de sequera extrema i fixar mesures per alentir el descens de reserves d’aquesta massa d’aigua subterrània.

L'aqüífer abasteix una part important de la comarca.

Restriccions

Amb l'entrada en alerta d'aquesta unitat d'explotació, s'apliquen les primeres limitacions i restriccions als diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable. En relació amb els usos urbans, existeixen dos tipus d'afectacions:

Limitacions particulars per a determinats usos urbans com són les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'ompliment de fons ornamentals, la neteja de carrers, la limitació per omplir pisicines.

Limitació del consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia. Tots aquells municipis que, un cop aplicades les limitacions particulars, presentin dotacions en alta superiors a aquesta, hauran de prendre mesures addicionals per garantir que no se supera aquest llindar, ha informat l'ACA.

Les empreses operadores hauran de comunicar a l’ACA, amb caràcter mensual o trimestral (en funció del seu volum), les dades de volums subministrats a cada municipi i els volums captats.

La resta d'usos hauran de reduir els seus consums en funció del tipus:

  • Reg agrícola: 25%.
  • Usos ramaders: 10%.
  • Usos industrials: 5%.
  • Usos recreatius que impliquin el reg: 30%.
  • Altres usos recreatius: 5%.

El Pla de Sequera estableix també mesures de coordinació entre les aportacions de l’aqüífer i les de la xarxa supramunicipal del Consorci d’Aigües de la Costa Brava Girona. Mentre duri la situació d’Alerta, els municipis que disposen d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes en el Pla, i incrementaran el consum d’aigua provinent del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, i també de la Mancomunitat d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-Saverdera.

En relació amb els municipis que depenen de l’embassament de Darnius Boadella, que actualment està al 38% de la seva capacitat, aquests tenen garantit l’abastament domèstic per al període d’un any. Si no es produeixin pluges en els mesos vinents amb les reserves actuals no es podran garantir les necessitats de reg per a la campanya de l’estiu de 2022.

El Pla de Sequera

El Pla de Sequera, aprovat pel Govern de la Generalitat el 8 de gener de 2020, és l’eina que farà possible millorar la gestió dels episodis d’escassetat d’aigua a les conques internes de Catalunya.

Pla de sequera

El Pla de Sequera, en els escenaris de normalitat i prealerta es duen a terme mesures de previsió i gestió, a més d’intensificar el seguiment i recull d’informació dels usuaris, a més de potenciar l’activació dels recursos no convencionals.

Pel que fa als escenaris d’alerta, excepcionalitat i emergència, ja es contemplen mesures per a disminuir l’ús de l’aigua, com la reducció de desembassaments, la prohibició de determinats usos en zones urbanes i, finalment, restriccions en tots els usos (només en la fase d’emergència).

La situació a Catalunya. ACA