El ple de Vilafant d’aquest mes ha aprovat una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana per tal de regular la implantació d’energies renovables en sòl no urbanitzable. Segons va explicar l’alcaldessa, Consol Cantenys, es tracta de «distribuir i limitar la instal·lació d’aquest tipus d’infraestructures al nostre municipi».

Concretament, la nova normativa fa una aposta per les instal·lacions de fotovoltaica d’autocunsum, i posa límits a instal·lacions més grans «per protegir entorns sensibles per al paisatge i el patrimoni local», va explicar Cantenys. Això, suposa que no es podran instal·lar parcs eòlics al municipi, mentre que les instal·lacions industrials de fotovoltaica queden molt limitades a determinades zones del municipi. Així mateix, Catenys va comentar que davant la proximitat de la Subestació d eRed Electrica a Santa Llogaia d’Àlguema, obligaran a soterrar futures línies elèctriques d’evacuació d’energia que passin pel municipi.

També s’ha aprovat inicialment, el Pla d’ordenació dels Horts de la zona del Manol i la riera d’en Serra. L’objectiu d’aquest pla és preservar i protegir aquest espai de lleure i oci de la gent de Vilafant a l’entorn de l’horta i a la vegada unificar els criteris d’aquestes activitats. Els horts, són un entorn atractiu de gran valor natural pel municipi, però també s’han detectat actuacions que degraden aquest espai, com abocaments incontrolats, presència de plantes invasores i construccions de diferents usos i tipologies. Aquest pla té la voluntat de regular aquests usos i també unificar els criteris de les tanques i petites construccions, com per exemple casetes d’hort. Ara, aquest text ha de passar al departament d’urbanisme a Girona per tal de què faci l’aprovació definitiva.

En aquesta sessió del mes de novembre, també s’ha acordat compensar econòmicament, amb 39.680,90€ l’empresa Safis Sports, SL, que gestiona, a través d’una concessió, les activitats del pavelló municipal per les pèrdues que ha patit a causa dels tancaments i restriccions causades per la pandèmia de la Covid19. Una compensació econòmica que es fa en format de bestreta i que per tant, en cas que l’empresa tingui beneficis haurà de retornar aquests diners a l’Ajuntament.

El ple de Vilafant també va fer un pas endavant per tal de convertir el conjunt Patrimonial de Palol Sabaldòria en un equipament més pel municipi. En aquest sentit es va acordar fer una modificació de crèdit per valor de 93.433.23€ per tal de portar la xarxa elèctrica de subministrament a l’espai de Palol.