Enel Green Power España (EGPE) la divisió d'energies renovables d'Endesa va presentar ahir als veïns de la Jonquera el projecte de Parc Eòlic Galatea, de nou molins i uns 40 milions d'euros d'inversió.

Tindrà una potència de 49MW, 9 aerogeneradors i generarà 140 GWh/any, l'equivalent a cobrir el consum elèctric que tenen durant un any la meitat de llars de l'Alt Empordà.

La companyia assegura que els aerogeneradors quedaran fora dels espais naturals protegits i també els accessos per arribar-hi.

La companyia va presentar el projecte en un acte al Teatre Societat "Unió Jonquerenca", cedit pel consistori, on van assistir els veïns.

En aquests moments el projecte es troba en una fase de tramitació que, en cas d'obtenir totes les autoritzacions, podria entrar en funcionament a mitjans del 2024.

Durant la sessió informativa es van escoltar els dubtes i es va compartir també l'oferta de participació local associada tal com estableix el nou Decret Llei 24/2021 de la Generalitat de Catalunya, en la qual es fixa l'acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades i el qual introdueix modificacions al Decret Llei 16/2019.

El projecte, que inclou el parc eòlic i la seva infraestructura d'evacuació, va començar a gestar-se l'any passat i és l'evolució d'un primer disseny presentat a l'administració. Seguint els requeriments i suggeriments de l'administració, diu la Companyia es va presentar la nova documentació per seguir endavant amb la tramitació.

"La disponibilitat de recurs eòlic a la zona permetria l'aportació d'energia neta al sistema energètic en una demarcació que només genera un 2% de l'energia que consumeix i on hi ha molt poca generació elèctrica a la comarca i cap parc eòlic a la província de Girona", constaten.

En aquest sentit, van explicar que la instal·lació "permetria generar al voltant de 140 GWh/any, l'equivalent a cobrir el consum elèctric que tenen durant un any la meitat de llars de l'Alt Empordà".

A més, remarca que que evitaria l'emissió de 116 mil tones anuals de CO2 a l'atmosfera.

La construcció d'aquest parc aniria, segons Endes,a molt més enllà de la producció d'energia neta perquè els plans de sostenibilitat amb els quals es treballa contemplen "l'aplicació de l'economia circular entorn de la construcció i s'operaria amb les millors pràctiques i experiències que s'han après i aplicat en el desenvolupament de projectes similars en altres territoris". Això apunten que repercutiria de forma positiva en l'ecosistema que els envolta, també en aspectes socials.

Els projectes inclouen mesures socials i ambientals i, alhora, impulsen la transició energètica.

La companyia va informar els veïns i també va compartir amb l'Ajuntament de la Jonquera el projecte, així com l'oferta de participació local, abans que es publiqui a informació pública del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Durant les gairebé dues hores de sessió informativa també s'ha concretat la proposta de participació ciutadana que fa la Companyia, la qual ofereix la possibilitat de participar en el finançament del parc renovable a canvi d'obtenir-ne una rendibilitat, tal i com estableix la recent normativa aprovada per la Generalitat.

Inversió i llocs de treball

A més, també es va explicar la contribució econòmica al municipi en matèria de fiscalitat, que es calcula en més de 7 milions d'euros, i la contractació i formació de persones i empreses locals. Endesa calcula que es generarien centenars de llocs de treball especialitzats de forma directa, així com de forma indirecta durant la fase de construcció.