El debat sobre polèmic parc eòlic marí Tramuntana va arribar ahir al Parlament amb les compareixences dels promotors del projecte i dels seus detractors, i a petició de diversos grups parlamentaris. Ho van fer a la Comissió d’Acció Climàtica i just després de la intervenció del Síndic de Greuges, que hi ha presentat el seu informe sobre energies renovables.

El primer a intervenir va ser el vicepresident de la plataforma contraria al parc, Jordi Ponjoan. Ponjoan va recordar que fa uns anys ja va parlar a la cambra sobre la necessitat de protegir l’Empordà i que ara hi torna per fer un crit «d’alerta». «Farem el que calgui contra aquest macroparc i el nostre objectiu és aturar-lo», va dir poc després de començar la seva compareixença.

Ponjoan va explicar també l’associació no està en contra de les energies renovables però si contra aquest en concret. En aquest sentit, va insistir en el fort impacte que consideren que tindrà no només en el paisatge sinó també en el turisme i l’economia del territori. «Serà una tremenda notícia», va assegurar.

Per la seva banda, el director d’Eòlica Marina-Sener Energy, Sergi Ametller, va defensar el projecte Tramuntana i ha assegurat que les investigacions fetes fins ara constaten que és compatible amb el territori i que l’impacte que tindrà és similar al d’altres instal·lacions que hi ha en d’altres punts d’Europa i de la resta del món. De fet, va negar que es tracta d’un macroparc i va recordar que estan buscant el «consens» del territori. «Primer vam presentar una proposta al territori amb 80 molins i ho hem reduït a 35 amb 500 MW», va explicar.

Estudiant la prova pilot

A més, va recordar que paral·lelament estan treballant en la possibilitat d’implementar –abans o exclusivament- una prova pilot amb només 5 aerogeneradors. «Nosaltres estaríem encantats que hi hagués una alta participació pública i que hi hagués un consorci públicoprivat», va dir a preguntes dels parlamentaris.

Amb tot, Ametller va insistir que la seva és només una «proposta» que està en fase inicial i que l’estan elaborant per poder presentar al concurs que faci l’Estat. «No tenim cap concessió», va remarcar.

També va recordar que segons els plans d’ordenació de l’espai marítim de les cinc demarcacions marines espanyoles, només a la LEBA 2 que inclou el golf de Roses, el cap de Creus i la badia de Pals és possible generar aquest tipus d’energia.

«Inicialment, vam estudiar el Delta de l’Ebre però un cop analitzat es va descartar perquè no complia les condicions», va apuntar Ametller, tot recordant que el vent allà és «molt local». Amb tot, van detallar que estan treballant en l’estudi d’impacte ambiental per quan s’obri el concurs i que ho estan fent des de la «rigorositat».