L’Ajuntament de l’Escala té previst cobrir el 42% del consum energètic de nou edificis municipals amb dues instal·lacions fotovoltaiques a la plaça Catalunya i a la coberta del pavelló municipal. S’han posat a concurs les instal·lacions de 100kw de potència cadascuna. La inversió serà de d’uns 160.000 euros.

El dimecres es van obrir les pliques del concurs. Un cop fets els informes tècnics pertinents, es farà l’adjudicació entre la dotzena d’empreses que s’hi van presentar.

Les previsions del govern muncipal és que els treballs comcencin a principis de febrer. El termini d’execució serà d’entre dos i tres mesos. Per tant, podrien estar en funcionament a la primavera.

«Es tracta d’una actuació que suposarà un important estalvi de despesa energètica i una molt bona proposta que va en la línia dels fons europeus per a aquest tipus d’accions de sostenibilitat i de transició energètica, per això intentarem que s’inclogui part del finançament en la propera convocatòria que es farà», remarca l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga.

Aposta per les renovables

L’Ajuntament de l’Escala està incentivant també l’aposta per les energies renovables entre els habitants del municipi, a través de l’oficina tècnica per a la transició energètica i emergència climàtica (Otec), que es va crear amb l’objectiu de ser un espai municipal d’informació, difusió i formació sobre energia sostenible i de l’aplicació de mesures d’adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic a l’Escala.

Subvencionen plaques solars

En aquest sentit, es va decidir subvencionar un 50% de l’Impost de Béns Immobles durant cinc anys a aquelles persones que instal·lin plaques solars als seus habitatges, prèvia la corresponent autorització.

El regidor de Medi Ambient, Josep Bofill, remarca que aquesta mesura s’ha demostrat efectiva i que en el darrer any s’han gestionat un total de 60 peticions, que són el triple que l’any anterior.

Són diverses les poblacions que estan posant en marxa iniciatives per apostar per les energies renovables. A Figueres i Vilafant, a banda de plaques solars pel consum dels edificis públics es donarà energia a zones de la població.