La falta de pluges dels darrers mesos s’està deixant notar cada cop més en les reserves hídriques de Catalunya, de manera que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l’estat de prealerta als embassaments del sistema Ter-Llobregat, que inclou els pantans de Sau i Susqueda. De moment, l’estat de prealerta no contempla restriccions, sinó que l’ACA ha optat per intensificar l’ús de les dessalinitzadores per tal d’endarrerir el descens dels pantans. En canvi, els 22 municipis de l’Alt Empordà que depenen de l’aqüífer del Fluvià-Muga, que sí que pateixen restriccions des del mes d’octubre per la falta de pluges, continuaran en situació d’alerta per sequera. 

L’ACA ja ho havia advertit feia algunes setmanes, i ahir els vestigis es van acabar complint: la manca de precipitacions ha obligat a activar la prealerta al sistema del Ter-Llobregat, així com a la capçalera del Llobregat i a la unitat de Prades-Llaberia. A més, cal tenir en compte que les unitats Anoia-Gaià, la capçalera del Ter, els embassaments Darnius-Boadella i Riudecanyes, Empordà, l’estany de Banyoles, Mig Llobregat i Serralada Transversal ja estaven en situació de prealerta, de manera que seguiran en aquest escenari arran de la falta de pluges. Ahir mateix, l’ACA va informar per via telemàtica als municipis afectats i al llarg d’aquesta setmana es preveu publicar la resolució del director al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), on s’actualitza l’estat de la sequera, que es revisa mensualment. 

De moment, l’escenari de prealerta no implica restriccions en l’ús d’aigua, sinó que l’ACA ha optat per incrementar la producció de les dessalinitzadores de la Tordera i el Prat de Llobregat. Així, des de principis de febrer, quan les reserves dels embassaments del Ter i el Llobregat es van començar a situar per sota del 60% (actualment es troben al 56%), l’ús de les dessalinitzadores va passar del 30 al 85%. A més, també s’està preparant la possible activació dels pous de sequera i l’aigua regenerada, a banda de comprovar els plans d’emergència amb els ens locals i les entitats d’abastament d’aigua i de la preparació dels primers bans municipals.

Restriccions a l’Alt Empordà

On sí que continuaran les restriccions, de moment, serà als 22 municipis de l’Alt Empordà que s’abasteixen de l’aqüífer del Fluvià-Muga, que se situa a 15,8 metres sobre el nivell del mar. En el moment de la declaració de l’alerta per sequera, l’octubre del 2021, estava en 15,4 metres, i malgrat la progressiva recuperació que s’ha produït gràcies a les pluges de novembre, l’ACA considera que els volums actuals no permeten sortir de l’escenari d’alerta. És per això que es mantindran les mateixes limitacions i restriccions als diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable. 

Mentrestant, els indicadors de sequera pluviomètrica, que fan referència únicament a la pluja caiguda en els darrers dotze mesos respecte els valors normals, segueixen empitjorant arreu de Catalunya, de manera que quatre de les divuit unitats d’explotació se situen en estat de sequera pluviomètrica severa i deu incrementen el seu nivell de sequera pluviomètrica a extrema arran de la falta de pluges dels darrers mesos. 

Mapa de l'estat de la sequera actualment Laia Bodro