Els Bombers treballen en l'extinció d'un gran incendi forestal a Roses que empès per la tramuntana segueix actiu.

A lloc hi ha 40 dotacions terrestres i cinc mitjans aeris (un helicòpter bombarder, dos avions de vigilància i dos avions amfibis de l'Estat) que cap a quarts de deu del matí ja han pogut començar a actuar.

El foc aquest matí ja ha arribat a mar i els Bombers es concentren ara en poder estabilitzar els dos flancs. Els Bombers preveuen que si la situació no es torça, es pugui estabilitzar avui el foc.

A les onze del matí, es pot veure com ja no hi ha flama a la major part del terreny afectat pel foc. Tot i això, els Bombers alerten que encara hi ha molts punts calents, que s'han de remullar. El foc es considera actiu, ja que amb la tramuntana les flames poden revifar en qualsevol moment.

La tramuntana segueix present sobre el terreny i per això, les dotacions continuen treballant per controlar els punts calents de l’interior del perímetre, especialment al flanc dret de l’incendi, la part que més preocupa a hores d’ara als Bombers.

Els Agents Rurals apunten que l'origen del foc seria una crema mal apagada.

El foc ha afectat, segones les dades provisionals dels Agents Rurals fins a 392 hectàrees.

38

Gran incendi forestal a Roses

L'incendi va començar a Mas Oliva -a tocar del mas Alzeda, que està desocupat- cap a un quart de dotze de la nit i ràpidament, va anar progressant cap a Montjoi empès per la tramuntana. D'altra banda, la cua i flanc esquerre de l’incendi, més lentament, anaven a contravent cap al Pic de l’Àliga i Mas dels Arbres. L'incendi afecta íntegrament el municipi de Roses, i un 95% de la superfície és dins del Parc Natural del Cap de Creus.

Aquest foc ha obligat a confinar durant la nit i matinada 18 persones: 12 persones de cala Montjoi, tres de la cala Jóncols i tres més es van evacuar a l'hotel de Vela de Roses, segons Protecció Civil. Els de Montjoi, la major part eren treballadors de la Ciutat de Vacances i és on s'ha quedat confinats. També s'han evacuat en un altre hotel a tres persones d'una família.

A banda, s’ha tallat la carretera d’accés a aquesta zona i s’ha demanat no apropar-se a l’incendi.  

Aquest incendi forestal s'ha declarat en ple hivern i en una situació de sequera molt acusada als boscos. La tramuntana no juga a favor dels Bombers, en un terreny que està molt sec i on el foc atiat pel vent agafa més força.

Part de l'Alt Empordà de fet es troba en una situació prealerta per sequera des de fa mesos a causa de la manca de pluja. L'àrea del Cap de Creus és una de les zones a més, on ja històricament hi ha menys precipitacions i sovint està en màxima alerta d'incendi.

Avui i també ahir, el Pla Alfa dels Agents Rurals ja situava aquest extrem de la província en perill d'incendi i els pitjors pronòstics s'han complert.

Els Rurals investiguen les causes de l'incendi que afecta 392 hectàrees del municipi de Roses. La major part, 388, dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus

Segons informa el cos, per usos les dades provisionals de superfície afectada són: 388,17 hectàrees de terreny forestal, 0,14 hectàrees corresponen a sòl urbà i 4,15 hectàrees a a sòl agrícola

La majoria d'hectàrees afectades corresponen a vegetació de matollar (286,01 ha), pastures (56,43 ha) i zona arbrada (33,93 ha).

Zona protegida

El director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu en declaracions a l'ACN ha explicat que tota la superfície afectada es troba dins del parc i que una part, a més, està catalogada com a paratge natural d’interès nacional (PNIN). "Ha cremat sobretot vegetació arbustiva", ha dit. Malgrat això, ha assegurat que "la part positiva" és que com que s'ha produït en ple hivern no suposa greus problemes per a les aus i els rèptils. "A més, el perímetre està envoltat de vinyes i pastures, que fan de tallafocs natural", ha afegit.

Tot i això, Feliu ha insistit que estem en una època "extremadament seca" que, sumada a la tramuntana, propicia que quan es declara un incendi es propagui "molt ràpid". "El parc, a més, és un lloc on els focs són recurrents i la vegetació que hi ha ho estimula", ha remarcat.

Segon gran foc de l'hivern

Aquest foc arriba 20 dies després que se'n produís un altre a l'Alt Empordà, en aquest cas a Peralada i a tocar de la Muga. Un foc que va destrossar unes 32 hectàrees. Un primer incendi d'hivern important que ja va posar en alerta els Bombers, que van avisar que podia haver-n'hi de nou amb la situació de sequera amb la que es troba el territori.

Estabilitzar els flancs

Avui a les sis del matí, els Bombers ja han informat que gràcies al treball intens de la nit s'ha pogut tancar una bona part de la cua i el flanc esquerre i també una tercera part del flanc dret. Durant el dia esperen estabilitzar els dos flancs i treballen intensament per evitar que això succeeixi.

El principal problema amb el qual es troben els efectius sobre el terreny és que hi continua bufant tramuntana. El matí, l'incendi ha arribat a mar i ja no es pateix perquè pugui anar cap a Cadaqués o Port de la Selva.

Un vent de component nord que de matinada ha portat cops superiors als 72 quilòmetres per hora a Roses, segons informa el Meteocat.

Els efectius d’extinció treballen en un perímetre d’unes 500 hectàrees, amb un dispositiu format per 40 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, entre les quals 20 vehicles d’aigua, les unitats GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), EPAF (Equip de Prevenció Activa) i del GROS (Grup Operatiu de Suport).

A més, també s’hi han desplaçat diverses unitats de les ADF de la zona, així com efectius dels Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) en caràcter preventiu.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya INFOCAT en fase d’Alerta pel fort vent que bufa a la zona de l’incendi de vegetació forestal de Roses.

El telèfon d’emergències CAT112 ha rebut 83 trucades alertant de l’incendi de Roses.