La Fundació Salut Empordà (FSE) és present al Mobile World Congress 2022 a través de l’aplicació eVisió, desenvolupada conjuntament amb Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya), que permet a l’usuari fer-se el seguiment i la revisió de la vista des de casa seva. Aquest autotest de visió en línia analitza factors com l’estat d’agudesa visual i refractiva i es pot fer servir des d’un telèfon mòbil o un dispositiu amb navegador d’Internet. L’eina s’emmarca en una sèrie d’accions que des del 2019 està impulsant la FSE per crear un nou model assistencial integrat d’atenció oftalmològica.

Els resultats d’aquesta prova de visió queden recollits al sistema, i el Servei d’Oftalmologia de l’Hospital de Figueres i el metge de primària del pacient tenen accés a la història clínica oftalmològica d’aquesta persona per analitzar les dades i decidir els passos a seguir.

L’objectiu de la iniciativa és apoderar l’usuari, millorar la salut ocular de la població de l’Alt Empordà, reduir la llista d’espera per la primera visita i per les proves de seguiment en oftalmologia i, també, disminuir les derivacions des de l’atenció primària cap a l’Hospital de Figueres, la qual cosa evitarà desplaçaments als usuaris.

Cal tenir en compte que el 17% de les derivacions a l’Hospital de Figueres són per a oftalmologia, la prevalença més alta de totes les especialitats. D’aquestes, el 40 % són per alteracions de l’agudesa visual i, en aquests casos, és l’optometrista qui fa la valoració inicial.

Aquest projecte té un cost de 971.981 euros i compta amb un ajut de 423.400 euros del Feder en la categoria de compra pública d’innovació en salut.

El projecte eVisió ajuda els pacients «a tenir cura de la seva vista i a fer-se revisions des de casa seva en la freqüència que desitgin, mitjançant una bateria de proves diagnòstiques», explica el director de Digital Health d’Eurecat, Felip Miralles. Tot i que «el test pot funcionar com una autoavaluació independent, la intenció és poder incorporar-ho en el circuit assistencial d’oftalmologia, per agilitzar cites a l’especialista si és necessari, i millorar el control del pacient en l’àmbit del domicili o en l’atenció primària», concreta el director d’Innovació i Recerca de la Fundació Salut Empordà, Pere Plaja