L'Escala (Alt Empordà) recupera l'última teranyina de pesca que es va construir a les drassanes del municipi, ara fa 40 anys. Es tracta de 'La Paca', un bot de prop de vuit metres d'eslora i fet amb fustes pel mestre d'aixa Salvador Feliu, de les Drassanes Sala, una de les empreses del sector més antigues de l'Europa Mediterrània. Ara serà el seu fill qui la restaurarà, després que l'últim propietari de la barca l'hagi donat al poble perquè es restauri. Des del consistori consideren que es tracta d'un dia "molt important" i assenyalen que l'objectiu és que torni a navegar. L'Ajuntament finançarà els prop de 25.000 euros que costa la restauració de la teranyina amb fons propis i subvencions de la Generalitat i la Diputació.

Si tot va bé en uns mesos la 'Paca' tornarà a navegar pels voltants del port de l'Escala. Ho farà després que el consistori hagi decidit recuperar la que va ser la darrera teranyina de pesca que es va construir a les drassanes del municipi. Va ser en Salvador Feliu el mestre d'aixa que la va construir i ara serà el seu fill qui, 40 anys més tard, la restaurarà. Tot plegat gràcies a que en Joan Tudela, últim propietari de la barca, l'hagi cedit gratuïtament al consistori perquè l'arregli, després d'anys de fer-la servir per anar a pescar a Arenys de Mar. "Estic encantat d'haver-ho fet i salvar la barca, almenys sabem que estarà cuidada", assenyala.

La tornada de la 'Paca' al port alt-empordanès ha suposat una "gran alegria" per a qui va ser el primer propietari, en Lluís Sureda, conegut com en 'Curru'. Ell amb el seu pare havien navegat i pescat anxova amb la barca durant molts anys i tornar-la a veure li ha fet "saltar la llagrimeta". "La veritat és que és emocionant, són molts records", remarca.

Sureda explica que "per dins està perfecte" i que la restauració –que constarà uns 25.000 euros- se centrarà en elements concrets que s'han deteriorat. "Abans tot era molt diferent i diria que més bonic. Ara és molt estressant fer barques", explica.

Salvador Feliu detalla que trigaven entre un mes i mig i dos mesos en construir una teranyina com la 'Paca', però que en ocasions havien d'aturar-se. "A vegades et trobaves que havies de fer reparacions o tenien altres encàrrecs", explica.

Buscar finançament

Des de l'Ajuntament assenyalen que es tracta d'un dia "molt important pel municipi" per la recuperació d'un "patrimoni històric". Ara l'objectiu és buscar el finançament per cobrir els prop de 25.000 euros que es calcula que pot costar posar a punt de nou la 'Paca'.

En aquest sentit, des del consistori expliquen que es cobrirà amb fons propis, però també amb subvencions de la Generalitat, de la Diputació i també d'europeus que es canalitzaran a través del Govern.

Un cop la barca estigui operativa, es posaran en marxa diferents accions i activitats de caràcter social i cultural. Un dels objectius és que passi a formar part del Museu de l'Anxova i la Sal (MALSE) i ofereixi sortides als alumnes de les escoles de l'Escala per tal de divulgar l'ofici de pescador.

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, diu que estan fent una aposta adreçada als escolars i que seguiran "en aquesta línia", per tal de vincular el patrimoni i els oficis relacionats amb la mar amb el municipi.