El vent a l’Alt Empordà va provocar ahir la caiguda de planxes de la paret del pati d’una escola de Figueres, la d’un arbre del Parc Bosc sobre un bar i l’aturada dels trens entre Portbou i Cervere. Protecció Civil va activar ahir en alerta el pla Ventcat per fort vent al Pirineu i a l’Alt Empordà. A Portbou es va registrar una ràfega de 168 quilòmetres per hora.

Unes planxes de paret del pati de l’escola Joaquim Cusí de Figueres van sortir volant empeses per la tramuntana, aquest divendres a última hora del matí, i van anar a parar sobre la pista i també a l’exterior del centre.

Els fets van passar pocs minuts abans de les 12 del migdia. Afortunament, en el moment en què el vent va arrencar les planxes no hi havia ningú al pati i no es van haver de lamentar danys personals, però el fort espectec va retornar en tota l’escola.

Els tècnics municipals es van desplaçar fins al centre per revisar els desperfectes. Aquesta no és la primera vegada que passa un incident similar amb les planxes del pati, que són de metacril·lat.

El director de l’escola Joaquim Cusí i Fortunet, Xavier Costa, ha explicat que ja són quatre les vegades que la tramuntana ha fet volar les planxes laterals de la part del pati on hi ha la pista coberta. «La primera vegada va ser el 2017, quan feia molt poc que s’havia construït aquesta part del pati. Llavors, en ple confinament per la pandèmia, vaig haver de venir a l’escola perquè de nou van desprendre’s unes planxes i van caure a terra. L’1 de febrer passat vam haver de tornar a avisar l’Ajuntament que havien caigut novament unes planxes. I ara ja han tornat a volar. Hem tingut sort que els nens ja havien tornat a classe i ningú no ha pres mal», ha comentat el director.

Els Bombers de la Generalitat van informar que a les 11.34 hores s’havia rebut un avís també per la caiguda d’un pi al Parc Bosc de Figueres, també a causa del fort vent que bufava a la zona. L’arbre va anar a parar sobre el bar que hi ha al pulmó verd de la ciutat i els bombers el van retirar. En aquest cas, tampoc no hi va haver cap afectació personal.

Els Bombers van atendre ahir un centenar d’avisos per les ventades, més trenta a les comarques gironines.

Protecció Civil va activar el divendres en estat d’alerta el pla Ventcat per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya de fort vent al Pirineu i a l’Alt Empordà.

La ratxa de vent més forta es va donar a Portbou amb 168 km/h, mentre que a Darnius el vent va arribar a 109,8 km/h a Darnius, i a Navata a 88,9 km/h a Navata.

Adif va aturar els trens entre Portbou i Cervera de la Marenda entre les nou del matí i les dues del migdia per la previsió de condicions metereològiques.