Un viatge al passat industrial entorn de la locomoció, "Made in Figueras", és l'exposició central de les Fires i Festes de la Santa Creu que es podrà veure al Museu de l'Empordà i a la Sala l'Escorxador.

La mostra ressegueix la petjada a entorn de la indústria de la locomoció a la ciutat.

El Museu de l'Empordà exposa també les adquisicions realitzades entre 2019 i 2021 en format dipòsit, donació o compra.

Un viatge per la singular història de la industrialització a Figueres, parlant del context històric, el territori, les fàbriques i els fabricants, les màquines o l'art. És el que es pot veure a l'exposició on mostra la importància de la indústria al voltant de les dues rodes que hi va haver a la ciutat.

Està comissionada per Os Bertran (Josep Algans, Manel Gràvalos i Francesc Guillamet).

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha explicat que "Made in Figueres, ha estat un gran repte tècnic, durant dos anys s'ha estat fent recerca per a fer-la possible". Pel regidor, "amb aquesta exposició obrim la porta a una part de la història de Figueres que no es coneix, un passat recent clau per entendre el present de la ciutat i és que a dia d'avui, Figueres encara continua essent una ciutat amb empreses punteres en el camp de la locomoció i el motor".

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha remarcat, a banda de la importància de les exposicions per Fires, que en aquest cas ""ens mostra una Figueres industrial, una ciutat que va créixer al ritme de les ciutats catalanes capdavanteres, mantenint el seu lloc dins el rànquing de les principals poblacions del país amb iniciatives que combinen una important acumulació de capital i mà d'obra amb innovació tecnològica".

Cinquanta peces

Pel que fa a les "Noves adquisicions (2019-2021), es tracta d'una cinquantena de peces presentades i contextualitzades segons la tipologia d'ingrés: dipòsits, donacions i compres. L'alcaldessa ha constatat que "permetrà conèixer obres que s'exposen per primera vegada en públic".

La col·lecció del Museu de l'Empordà s'ha anat configurant gràcies a les adquisicions que des de 1885 fins avui han bastit aquesta institució figuerenca. A través de llegats, donacions, compres, dacions o dipòsits, s'incorporen noves obres al fons públic d'art de l'Ajuntament de Figueres que, en un conjunt, vertebren una col·lecció que representa la producció artística catalana i empordanesa sense límits cronològics.

La ciutat ha obert avui la programació de les Fires de la Santa Creu amb l'Homenatge a la Gran durant el qual s'han fet entrega d'una trentena de medalles a les persones que enguany compleixen 90 anys.

Homenatge Gent Gran Figueres Conxi Molons S.C.