Alumnes de l'Institut Cendrassos de Figueres han llaçat el seu primer mini satèl·lit en una competició promoguda per l'Agència Espacial Europea. El mini satèl·lit era de la mida d'una llauna.

Es tracta d'un equip d'estudiants integrat per cinc alumnes de tercer i quart d'ESO i van ser els únics representants de la província de Girona que es van classificar per al llançament.

Es va portar a terme el 7 de maig. Es tractava de coets que portaven els minisatèl·lits construïts i programats per l'alumnat. Segons han explicat, van aconseguir amb èxit la majoria de les missions. Va desplegar el paracaigudes, va ser recuperat per l'equip i va emmagatzemar dades correctament.

L’equip, que es va presentar amb el nom de Kandrassos, estava format per Jana Planas, Pep Roura, Dana Calugaru, Adrià Torrent, Nicolás Ortiz que van comptar amb l’assessorament del seu mentor Frede Luque, professor de tecnologia del centre.

Els alumnes participaven al CanSat, la iniciativa de l'Agència Espacial Europea en la qual els estudiants d'educació secundària de tota Europa dissenyaven, construïen i llançaven un mini satèl·lit de la mida d'una llauna de refresc.

El repte ha consistit en desenvolupar tots els subsistemes principals que es troben en un satèl·lit, des de l'energia, comunicacions o sensors, entre altres. S'havien d'encabir en el volum i forma d'una llanua de refrescos.

Per a portar a terme el projecte, es va fer una crida a partir de la plataforma Verkami a particulars i empreses de la comarca.

Van ser diversos els particulars i les empreses que van aportar fons, però només una va aconseguir que el seu logo anés als núvols amb el Cansat. Big Safebox Data especialistes en sistemes eficients de còpia de seguretat al Cloud.a l’Alt Empordà va fer l’aportació suficient perquè el seu logo es gravés en el minisatèl·lit. Es tracta d’una empresa que destaca per la confidencialitat, eficiència i fiabilitat en tots els processos que implementen als seus clients.

La fase de Catalunya de la competició ha estat organitzada per l'Escola Superior d'Enginyeries Industrials, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la col·laboració dels departaments de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori, i d'Educació de la Generalitat de Catalunya i d'ESERO Spain. D'uns 50 equips, només 18 representants van classificar-se per al llançament.

El resultats de tots els equips i ara cal saber qui serà el representant de Catalunya en la final de Granada els dies 24 i 25 de maig.