L'Audiència de Girona ha condemnat a 6 anys i mig de presó l'acusat de violar una menor de 17 anys a l'exterior d'una discoteca de Cadaqués la matinada de l'1 d'agost del 2018. La sentència conclou que víctima i agressor es van conèixer aquella mateixa nit. L'agressió sexual va tenir lloc cap a dos quarts de sis de la matinada al carrer, quan el processat va empentar la víctima contra una paret, la va immobilitzar i la va violar. Un veí de la població el va enxampar in fraganti. Aleshores, el processat va fugir carrer avall i la víctima va poder demanar ajuda. A l'acusat el van detenir poca estona després davant del local. L'atac va despertar indignació a Cadaqués, que va organitzar una manifestació de protesta.

La sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona, de la que ha estat ponent el magistrat Víctor Correas, exposa que l'acusat, Paolo Nieto, i la víctima, que aleshores tenia 17 anys, van sortir de la discoteca cap a dos quarts de sis de la matinada. Un cop a l'exterior, es van aturar a una cantonada on es van fer petons "amb el consentiment d'ambdós".

Després, es van allunyar una mica de la discoteca fins a un altre punt del carrer que estava més apartat. Va ser allà on l'ara condemnat va començar a fer tocaments als genitals a la víctima, que li va dir que parés. "No va fer cap mena de cas al que li acabava de demanar la víctima, la va empentar contra la paret i la va immobilitzar agafant-la pels canells per sobre de les espatlles", descriu que sentència que conclou que ha quedat provat que, en aquell moment, el processat es va abaixar els pantalons i la va violar.

Un veí que tornava cap a casa el va enxampar in fraganti i va poder socórrer la víctima. El tribunal remarca que la menor va aconseguir escapolir-se de l'agressor quan va veure passar aquest jove, que va declarar com a testimoni al judici, i li va poder demanar ajuda. Al judici, el veí va explicar que, de lluny, va veure "una parella" al carrer, amb la noia contra la paret i el noi davant. D'entrada "no li va donar importància", fins que es va adonar d'allò que estava passant: "Va poder veure que el noi la tenia agafada i li va semblar que la noia volia sortir i ell no li deixava fer".

"Finalment, el testimoni va declarar que la noia va acostar-se a ell amb un atac de nervis demanant-li ajuda, mentre el noi marxava ràpidament en direcció a la discoteca", afegeix la sentència. Immediatament, aquest testimoni i un altre jove van anar fins a l'entrada del local perquè la víctima identifiqués qui havia estat. El van localitzar allà davant, li van dir que no es mogués i van alertar la policia.

Testimoni, càmeres i ADN

El tribunal subratlla que les imatges d'una càmera de videovigilància van gravar l'acusat tornant cap a la discoteca a les 5.55 de la matinada "amb el cinturó descordat i la bragueta oberta": "Aquesta manera d'anar pel carrer és plenament compatible amb el que relata el testimoni, que diu que l'acusat va marxar ràpidament".

La policia va detenir el sospitós allà mateix. A l'hora de condemnar-lo, la sentència remarca que la declaració de la víctima -que va ser a porta tancada- ha estat persistent i coherent però que, a més, el seu relat està corroborat amb fins a nou indicis o proves.

A banda de la declaració del veí, la sala també argumenta que van localitzar ADN de l'acusat en la víctima. A la sala de vistes, el processat va admetre que s'havien fet "petons i tocaments" però va negar que hi hagués hagut penetració al·legant que no havia pogut tenir una erecció: "Només la versió sostinguda per la denunciant resulta compatible amb la troballa. Si bé els tocaments podrien justificar la presència de material genètic de l'acusat a la roba interior, el processat no ofereix cap explicació que justifiqui la presència del seu material genètic a l'interior de la vagina de la denunciant".

Una altra de les proves que demostren la violació és el resultat de l'exploració ginecològica a la víctima. Li van detectar un esquinç a l'himen i ella mateixa va dir a l'Audiència que mai havia tingut relacions sexuals: "L'existència del desgarrament acompanyat de sang en aquesta zona i a la samarreta de l'acusat corrobora que va ser una penetració inconsentida".

Estrès posttraumàtic

El tribunal recull que la víctima pateix un trastorn per estrès posttraumàtic arran dels fets i que li han causat una "desestructuració evident en la vida" perquè va arribar a deixar els estudis durant un temps, va abandonar l'esport que practicava i va haver d'anar a viure uns mesos fora del país. La seva germana també va explicar al judici que està "destrossada" i que no ha tornat a ser la mateixa: "Va deixar de ser alegre, no volia sortir, no volia estudiar ni treballar, no tenia esma de fer res".

L'Audiència de Girona condemna l'acusat, que és d'origen francès i actualment té 29 anys, com a autor d'un delicte d'agressió sexual amb penetració i li imposa una pena de 6 anys i mig de presó i 5 anys de llibertat vigilada. A més, no es podrà apropar a menys de 500 metres ni comunicar-se amb la víctima durant un termini de 9 anys.

En concepte de responsabilitat civil, l'haurà d'indemnitzar amb 24.750 euros.